Hvor kaldt er for kaldt for baby?

Hvor kaldt er for kaldt for baby?
Maria Stensland på skøytetur med barnevogn på stålisen på Sognsvann i Oslo. Foto: Siri von Krogh
Drømmedag med norsk vinterkulde: Stålis på vannet, lav sol, mamma Maria Stensland med skøyter og baby godt pakket i vogna. Minus 7 grader. Er det OK? Mange lurer på hvor kaldt er FOR kaldt for baby.

Hvor kaldt kan det være?
Det har vært en slags gylden regel om at barn ikke skal ut når det er minus 10 eller kaldere. Mange barnehager og småskoler har den regelen. Er babyen din syk eller har en kronisk sykdom skal du ta ekstra hensyn og holde dem inne. Undersøkelser viser at man blir ikke forkjølet av å være ute, men en underliggende forkjølelse kan trigges av at kroppen blir kald. 

Ekspertsvar om kulde

Hva gjelder så for babyer?
Helt nyfødte skal ikke ut når det er minus 5 og kaldere ute. Men fra de er ca en måned gamle kan det være kaldere dersom det er vindstille og de ligger godt pakket inn i vognen i en god vognpose. Lue og votter må være på og ull innerst og flere lag med klær utenpå. 

Hvis du kjenner på babyen inn mot huden på brystet under haken, eller bak i nakken vil du kunne om huden er varm eller kald. Babyer blir lett kalde på hender og føtter, litt kalde er ok, men ikke sånn at fingrene blir hvitere i fargen. 

De allerfleste barn vil begynne å skrike om de blir for kalde, det er en reakjon fra kroppen for å få opp varmen og også et signal til foreldrene om at det er for kaldt. 

Babyens lunger
Det er gjort lite forskning på hvordan babyens lunger blir påvirket av kulde. De generelle anbefalingene ligger allikevel på at man ikke skal ta ut små babyer, de under 2 mnd i følge professor Kai Håkon Carlsen, når det er kaldere enn 10 kuldegrader. Nesen virker i stor grad regulerende på luften som trekkes ned i lungene (både varm og kald), babyer puster mest med nesen. Men begynner babyen din å puste med hveselyder eller puster rart bør man inn i hus med en gang.

Frostflekker
Får barnet hvite flekker på kinnene kan det være det første tegnet på at de begynner å bli forfrosne, så da må huden varmes opp så fort som mulig.

Ikke ned mot bakken
Barn skal ikke være i pulk før de er 6 måneder gamle, tidligst. Man bør sjekke barnet med jevne mellomrom om det er varmt nok. Husk at det kan være opptil to grader kaldere nede ved bakken. Husk å ha god isolasjon i bunn av pulken (gjelder også gamle barnevogner) og at barnet ligger i en god pose, voksi eller lammeskinnspose, som både isolerer og er tette inntil kroppen slik at det ikke er noe varmetap. Ikke ha sko på barnet inne i posen, men skinnsokker eller tykke ullsokker, gjerne et par lag.

Vindfaktoren
Vær obs på at vind kan gjøre luften kaldere enn det gradestokken viser, så pass på at den ikke blåser inn i vognen eller på babyen. Vinden påvirker huden til babyen slik at den blir kaldere enn temperaturen tilsier i utgangspunktet.
Det er imidlertid ikke lurt å dekke vognen helt til, for da kan det bli for lite surstoff der inne. 

Luftfuktighet 
Er luftfuktigheten høy kan det også gjøre at luften virker kaldere enn det gradestokken viser og derfor være tøffere på babyens hud og lunger.

Hvor lenge ute?
Dette avhenger av utetemperaturen, vinden og babyens størrelse. Her må du prøve deg frem og kjenne ofte på babyen slik at du er sikker på at den har det bra. Det ansees som sundt her i Norge at barn er ute hver dag og gjerne tar luren sin ute, hvis det ikke er for kaldt.
Det er også en ypperlig sjanse til å få seg en tur for den som passer barnet samtidig, som Maria Stensland gjør her på Sognsvann i Oslo.

Amme ute
Ha med noe å sitte på så du ikke blir kald i rompa. Bruk eventuelt en ammetopp som kan åpnes på midten slik at du ikke behøver å bli kaldere en nødvendig. Ha med et sjal som du tar over babyen og brystet ditt så du ikke blir kald. Å skifte bleie ute er ikke å anbefale når det er kaldt.

Dersom du ammer er det viktig å være oppmerksom på at kalde fingre hos deg kan føre til brystbetennelse, så pass på  å holde deg varm. Ull ammeinnlegg er ypperlig for å forebygge brystbetennelse. Ullen leder fuktighet bort fra huden og gjør at du holder deg varm og tørr. 

Her kan du lese mer om amming


Kuldekrem
Ned til ca minus 15 grader kan kuldekrem motvirke frostskader, men når det blir kaldere kan vannet i denne også skade huden.

Lungene og Astmafare
Professor Kai-Håkon Carlsen uttaler til God Morgen Norge på TV2 at kulde også kan gjøre at man lettere utvikler astma. Dette gjelder både voksne og barn. Man skal ikke jobbe eller trene i særlig mer enn 15 kuldegrader som ungdom eller voksen. Han anbefaler heller ikke at barn er ute i mer enn 10 kuldegrader før de er mer enn et par måneder gamle.

Er du i tvil om det er for kaldt for babyen din å gå ut er det beste å holde seg inne.

 

Publisert Tirsdag 26. september, 2017
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}