Traume: Opplevelsen av fødselen viktigere enn hva som faktisk skjedde

Traume: Opplevelsen av fødselen viktigere enn hva som faktisk skjedde
Opptil en tredjedel av alle kvinner opplever fødselen som traumatisk, og 2–6 % av disse oppfyller kriteriene for diagnosen Posttraumatisk stresssyndrom, PTSD, i forbindelse med fødselen, viser en studie.

I samarbeid med Akershus Universitetssykehus har en ny studie fra Folkehelseinstituttet funnet at kvinnens subjektive fødselsopplevelse, fremfor fødselskomplikasjoner, er mest avgjørende for om kvinnen blir traumatisert eller ikke.

Hensikten med studien var å undersøke hvilke faktorer som har mest betydning for utvikling av posttraumatisk stress etter fødsel.

Fødselsrelatert traume kan presentere en stor belastning for kvinnen.Traumatiserte kvinner kan reagere med å unngå å flere barn, for å slippe å gå gjennom en ny fødsel.

Studien viser forøvrig at kvinnens egen opplevelse av fødselen veier tyngre enn objektive hendelser som kan inntreffe under fødselen, som for eksempel fødselskomplikasjoner.

– Fødselskomplikasjoner kan ikke alltid unngås. Hvis komplikasjoner under fødselen oppstår, er det viktig å hjelpe kvinnen til at hun føler seg trygg og tatt vare på for å forebygge et mulig traume, sier postdoktorstipendiat Susan Garthus-Niegel ved Helse Sør-Øst kompetansesenter for helsetjenesteforskning.

Å forstå betydningen av subjektive fødselsopplevelser åpner nye muligheter for forebygging.

Posttraumatisk stress deles inn i tre typer symptomer, som må være identifisert ved en diagnose:

1. Gjenopplevelse (mareritt om fødselen, flashbacks av hendelsen),
2. Unnvikelse (unngå å bli gravid igjen, hukommelsestap rundt fødselen),
3. Økt anspenthet (irritabilitet, konsentrasjonsvansker).

Send oss gjerne din opplevelse hvis du har hatt det vanskelig etter fødselen, alternativt også om du har gode råd å dele med andre. Jeg kan legge det ut anonymt på siden her. 

Wikipedia om PTSD

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}