Barnesete: Dyrebar last, her er rådene

Barnesete: Dyrebar last, her er rådene
Baby trygg i bil. De aller minste skal ikke tilbringe for lang tid i bilsetet, men alltid sitte i det i bilen.
Når tiden kommer til at man skal frakte sin dyrbare nyfødte skatt hjem fra fødeavdelingen, er det mange som lurer på hvordan de skal løse dette med bilturen. Det finnes mange fine merker på markedet, men sjekk testene før du gjør kjøpet.

Å sette en liten bylt i et barnesete virker jo ikke spesielt behagelig, for den lille synker så fort sammen. Også er det dette med barnets rygg. Og barnets evne til å ta til seg oksygen i sittende stilling.

Så hva er den beste måten å frakte barnet hjem på?

Når det gjelder nyfødte og spedbarn har man idag tre tre godkjente sikkerhetsutstyr i bil:

Bakovervendt bilbarnesete, sikkerhetsnett og boxette.

Bilbarnesete

Trygg Trafikk anbefaler bilbarnesete til friske barn som ikke er for tidlig fødte, først og fremst fordi de andre alternativene gir dårlig sikkerhet ved sidekollisjon.

Ekspertene mener at man skal bruke bakovervendt babysete fra første stund.

- Barnet kan og bør sitte i et bakovervendt babysete. Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er født, skriver Trygg Trafikk.

For barneseter til de minste gjelder vekt på 0-10 kg, som er cirka 0-12 måneder. I disse stolene “sitterligger” babyen, og har solid støtte fra sidene. Bare se til at barnets rygg følger bilsetet hele veien.

Babysetet skal aldri være en oppbevaring- eller soveplass utenom når dere kjører bil!

Hvor lenge kan barnet “sitteligge” i bilsete?

Hvis barnet sover og virker tilfreds kan dere kjøre et par timer - barnets rygg tar ikke skade. Men ta gjerne lange, gode pauser når dere først stopper. La barnet strekke på seg, og ikke bli sittende i stolen.

Babyene synker nemlig sammen etter hvert. De klarer jo ikke å skifte stilling og rette seg opp, noe de må de få lov til, ellers blir det ubehagelig. Også i forhold til å trekke pusten.

Av den samme grunn anbefaler man ikke bilstoler til premature eller for tidlig fødte barn. Her kommer Boxette (babyseng) eller bag med sikkerhetsnett inn i bildet.

Premature barn kan festes i boxette eller godkjent bag med nett den første tiden, da tester har vist at de aller minste kan få lavt oksygennivå og problemer med pusten ved å sitte så oppreist. (Kilde: Trygg Trafikk /overlege Tor Einar Calisch ved Barneintensiven på Ullevål universitetssykehus)

Boxette (babyseng) kan minne om et barnesete, det har et plastskall og barnet festes med fempunktsbelte. Hovedforskjellen er at barnet har en liggende posisjon, og at sengen festes på tvers av kjøreretningen.

For premature barn er boxette den beste nødløsningen, inntil barnet er stort nok til å benytte et barnesete, mener ekspertene.

Premature eller for tidlig fødte barn kan også bruke babybag med sikkerhetsnett.

Også her ligger barnet, og sengen festes på tvers av kjøreretning. Dette er en alternativ løsning for premature/for tidlig fødte, forutsett at man bruker godkjent utstyr, at polstringen er kraftig nok til å holde babyen godt på plass i bagen og at alle monteringsanvisninger følges.

Det må nevnes at mange eksperter mener at babybag med sikkerhetsnett bør vurderes som et siste alternativ, fordi barnet ligger løs i bagen, og at det ved uhell ikke er sikkert nok for barnet.

Aldri forlat barnet alene i bilsete, boxette, babybag – eller barnevogn for den saks skyld. Aldri.

Generelle tips:

  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er kollisjonspute.Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.
  • Barn som er lavere enn 140 cm skal uansett ikke sitte i forsete med kollisjonspute som ikke er koblet ut.
  • I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres.
  • Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.

Les mer på Trygg Trafikk: Barn i bil 

Forbrukerrådet: De beste babystolene

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}