Neste ekspertsvar

Mer sukkerholdig brus øker fødselsvekten hos baby

Mer sukkerholdig brus øker fødselsvekten hos baby
Norske barneleger har funnet en sannsynlig sammenheng mellom økt inntak av sukkerholding brus hos gravide og økt fødselsvekt hos nyfødte. Høy fødselsvekt fører blant annet til økt risiko for overvekt hos barna senere i livet.

Undersøkelsen er basert på 33 000 barn født til termin i Oppland i 20-års perioden 1989 - 2010. Gjennomsnittsvekten ved fødsel økte med 53 gram det første tiåret, og sank igjen med 50 gram det siste tiåret.

Økningen og senere reduksjon kan ikke forklares med endringer i mødres alder, vekt før graviditet, vektøkning i svangerskapet, endringer i røyking eller forekomst av diabetes, skriver dagensmedisin.no

Andre samfunnstrender i kosthold og fysisk aktivitet ser heller ikke ut til å gi opplagte forklaringer, men det er påfallende at forbruket av sukker og sukkerholdig brus økte med 50% på 90-tallet – for så å falle tilbake til 1990-nivå i år 2010.

Stipendiat og lege Jacob Holter Grundt ser i sin doktorgrad på disse sammenhengene, og har nå sammen med forskerteamet Jakob Nakling, Geir Egil Eide and Trond Markestad publisert de første funnene internasjonalt i BMC Public Health.

- Det er logisk at det spiller en rolle hva de gravide spiser og drikker i svangerskapet. Funnene som er gjort i Oppland som antakelig kan knyttes til introduksjonen av de nye, store 1,5 liters plastflaskene med brus er tankevekkende, sier jordmor Siri von Krogh, redaktør i altformamma.no 

- Samtidig er det bra å se kunnskapsnivået hos gravide har økt siden 2000, og at fødslesvekten er tilbake der den var. Høyere kunnskap tror jeg nok har direkte sammenheng med internett og de gode og store informasjonstjenestene rettet mot gravide som har kommet i det siste tiåret, sier von Krogh.

Publisert Onsdag 9. juli, 2014
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}