Neste ekspertsvar

Influensavaksine for gravide og utsatte barn

Influensavaksine for gravide og utsatte barn
Helsemyndighetene anbefaler alle gravide å ta årets influensa vaksine. Folkehelseinstituttet har skrevet om vaksinasjon for gravide, så du kan gå inn og lese mer om dette hos dem.
Av Jordmor Siri

Gravide får kraftigere reaksjoner på influensa

Det er relativt nytt at man nå mener at det er mer skadelig for gravide å få influensa enn det har vært tidligere. Du kan lese mer om dette i denne på folkehelseinstituttets sider,  rettet spesielt mot gravide. 

Det har til nå ikke vært normalt å anbefale norske gravide å ta sesonginfluensaen, men det har man gjort i USA og andre land i mange år. Men nå anbefaler også norske myndigheter at gravide kan vaksineres etter uke 12, dvs i andre og tredje trimester. I enkelte tilfeller vil man anbefale den gravide å vaksinere seg også i 1. trimester. 

Årsaken er faren for blant annet lungebetennelse som øker, også jo lenger ut i graviditeten man kommer. Lungebetennelse og andre komplikasjoner kan potensielt være skadelig for babyen gjennom at mor blir såpass syk og redusert. En ubehandlet lungebetennelse med komplikasjoner kan potensielt også være farlig for en gravid kvinne. 

Selve vaksinen

Denne vaksinen som anbefales til gravide inneholder ikke lenvende influensa virus og kan derfor ikke gi influensasykdom. Vaksinen er ikke tilsatt kvikksølvforbindelser eller andre konserveringsmidler. Du trenger bare en dose. 

Du kan få vaksinen din hos både jordmor og lege, så ta kontakt om du ønsker å bli vaksinert. 

Babyen får god beskyttelse også etter fødselen

Man har funnet at dersom mor tar influensavaksinen mens hun er gravid, så beskytter det også babyen mot influensa etter fødsel. Barn i risikosonen bør også bli vaksinert. 

Anbefalt periode å vaksinere seg er september til oktober. 

På Fhi.no sine sider finner du også influensainformajonen på flere språk: Farsi, engelsk, dari, polsk, spansk, somali, russisk, fransk og arabisk. 

Du kan også få influensavaksine som nesespray men den er laget på levende virus så den anbefales kun til barn 2-17 år og ikke gravide.  

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}