Utflod - enorm produksjon av nye celler er en av årsakene

Utflod - enorm produksjon av nye celler er en av årsakene
Økt utflod er for mange ett av de første graviditetstegnene. Og når man så er gravid, så vil den variere i mengde og konsistens gjennom hele graviditeten. Alt fra tynn og fargeløs til tykk og gul er helt normalt. Noen merker også eggløsningen sin på utflodens seigere konsistens.
Av Jordmor Siri

Hva er normalt?
Så lenge den ikke lukter kraftig vondt, eller blir grønnlig eller mursteinsrød i fargen, så er det meste normalt. Den kan være tykk og tynn og noen ganger nesten klumpete, og allikevel er det helt normalt. Er du i tvil kan du ta det opp med legen eller jordmoren din på neste kontroll. Årsaken til den økte utfloden er først og fremst at både skjeden og livmoren skal bygge seg opp til fødselen, så det foregår en enorm produksjon av nye celler og en avstøtning av gamle i rekordfart.

Gravide kan noen ganger tro at vannet har gått fordi det nærmest renner utflod. Testen her er å legge seg ned på gulvet, da vil babyen "flyte opp" litt slik at trykket mot skjeden avtar, hvis det er vannet som har gått renner det mer da. 

Så er det også det faktum at når man er gravid blir det en annen surhetsgrad i skjeden og bakterier og sopp trives bedre da.

Hva er unormalt?
Hvis utfloden din lukter sterkt fisk eller råttent, skal du oppsøke fastlegen eller gynekologen din. Det skal du også gjøre hvis den får en kraftig farge i retning grønn eller mursteinsrød.

Uten truseinnlegg
Det beste er å gå uten truseinnlegg hvis du kan det, og heller bytte truse flere ganger om dagen. Truseinnlegg gjør det veldig tett og da blir det fuktigere og det kan lukte kraftigere og det blir lettere oppvekst av sopp og bakterier.

Hva er gode truser?
Bruk bomullstruser, ikke syntetiske. Stringtruser kan, fordi de går inn i rumpesprekken, være en bro mellom bakterier fra endetarmen og frem til skjeden. Hvis du ikke blir plaget av å gå med stringtruser går det jo helt fint, men sliter du med plager i skjeden, så er stringtruser definintivt noe å slutte med. 

Trusevask
Vask trusene på 90 grader, så dreper du helt sikkert sopp og bakterier. Du kan også prøve å bytte tøysåpemerke, noen reagerer på såpe med økt utflod.

Minus såpe og parfyme "der for neden"
Ikke bruk såpe når du vasker deg i skrittet, heller ikke når du ikke er gravid. Såpe og parfyme ødelegger den naturlige floraen slik at man lettere får en infeksjon eller sopp. Bruk bare vann til å skylle deg med, hvis du har mye utflod. Ha gjerne en vannekanne eller et desiliter mål med lunkent vann og skyll deg når du har vært på toalettet. 

Biola og andre bioacidofilus produkter
I innta bioacidofilus produkter kan virker forebyggende på floraen i skjeden. Det virker også positivt på tarmen. Du kan drikke det i forskjellige drikker, spise det i yoghurter og ta det som kosttilskudd, eller stikkpiller i skjeden. 

Graviditetstegn
Mange oppdager at de er gravide ved at utfloden endrer seg fra slik den pleier å være, også at den kan øke i mengde. 

Eggløsningstegn
De som kjenner kroppen sin godt kan, når de nærmer seg eggløsning merke at utfloden blir litt seigere, noen såpass at man kan ta litt av den mellom to fingre og få den til å strekke seg mellom fingrene. Ønsker man å lage barn er det bare å sette igang da:)
 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}