Når begynner tannpussen?

Når begynner tannpussen?
Det nydelige tannløse smilet til babyen din må tidlig vike plass for en flott tanngard bestående av 20 flotte melketenner. Lag gjerne en sang som er passe lang til tannpussen, da blir det en god rutine.

Det er forøvrig store variasjoner for når tennene kommer, noen ser ut til å være født med tenner og hos andre popper de ut først i ett års alder.

Vi får alle et sett med 20 melketenner.

De første tennene viser seg oftest i underkjeven som en eller to fortenner. Deretter går det slag i slag, og ved 2,5 års alder har nesten alle barn fullt utviklede melketenner.

Pusse tenner

Tannpuss starter man med allerede når den første tannen viser seg. Bruk tannbørste med lite hode - for det kommer best til - og myk bust. Bruk knapt synlig mengde fluortannkrem, ikke mer enn hodet på en knappenål, morgen og kveld.

Kveldspussen er den viktigste pussen, for da jobber fluoren gjennom natten. Dersom barnet får pusse litt selv også, så se til at barnet får hjelp til en “skikkelig avslutning” på kvelden.

På barnets første tannsjekk i tre-årsalder vil man se om det er behov for fluortabletter, men dersom dere allerede har en ordning hvor barnet blir belønnet med fluortablett etter vel utført tannpuss, så er det ingen grunn til å stoppe med dette. Bare vær litt oppmerksom på å ikke bruke for mye fluortannkrem.

* Dersom man ikke rekker tannpussen om morgenen kan man ta en fluortablett, men husk da å pusse ekstra godt om kvelden. Fluortabletten kan aldri erstatte tannpuss, for dersom det er et belegg av bakterier på tennene, får ikke fluoren gjort jobben sin.

Tannsjekk på helsestasjonen

På toårskontrollen på helsestasjonen sjekkes barnets tenner av helsesøster eller lege. Da ser man etter synlig bakteriebelegg, hull, tannskader og tannkjøttsbetennelse. Hvis det oppdages forhold som krever behandling, blir barnet henvist til tannklinikk - selv om det ikke har fylt tre år. Dersom du ikke får henvisning videre, kan du regne med at toåringens tenner er sunne og friske.

Det første besøk hos tannlege

Det vanligste er at barna kalles inn til rutinemessig tannlege-besøk den høsten de er tre år. Alle barn skal ha vært til kontroll før de fyller fire.

Dette er hva man skal gjennom på første tannlegebesøk, i følge Statens helsetilsyns veileder for helsestasjons- og skolehelsetjenesten:

- Tilvenning for trygghet på tannklinikken
- Undersøkelse av tenner og munnhule
- Kostholdsveiledning
- Hygieneveiledning
- Fluorveiledning

I Norge har man gratis tannbehandling til man er fylt 18 år. I årene fra 18 til 21 år betaler pasienten 25% av det behandlingen koster. Deretter er det ens eget ansvar.

Her kan du lese hva tannlegen anbefaler i forbindelse med det første tannlegebesøket:

(Kilde: tannlegerinorge.no/nettdoktor.no/familieverden.no/klikk.no)

Publisert Tirsdag 17. april, 2018
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}