Neste ekspertsvar

Fra pupp til fast føde

Fra pupp til fast føde
Det er moro når babyen skal starte med fast føde. Det begynner i det små med litt moste grønnsaker og most frukt, og plutselig en dag er puppen saga blott.

De fleste barn opplever litt variert smak gjennom morsmelken, avhengig av hva mor selv spiser til enhver tid. De som drikker morsmelkerstatning vil ikke få denne smaksnyansen før de selv får smaken av fast føde.

Tilvenning av fast føde fra barnet er 4-6 måneder

Når barnet er nådd 4-5 mnd skal fordøyelsessystemet være modent for fast føde. Ikke før, da kan nemlig blant annet nyrene overbelastes.

Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør altså skje tidligst ved fire måneders alder.

Jo tidligere man starter tilvenning av fast føde, jo lettere er det for barnet å (nokså ukritisk) teste ut nye smaker og konsistenser.

Introduksjonen av fast føde bør fortrinnsvis skje mens barnet ennå ammes. Nye matvarer bør introduseres en og en. Til å begynne med gis små smaksporsjoner fra en teskje om dagen med gradvis økning til to-tre teskjeer de neste dagene, deretter til noen flere teskjeer i samme måltid.

Les også: Når kan barnet spise hva? (Sjekk hva barnet kan spise og behersker måned for måned)

Det er ingen bestemt regel for hvilken mat du skal begynne med å gi barnet ditt.

Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, most potet eller moste (rot)grønnsaker som blandes med morsmelk, ev. morsmelkerstatning.

Ikke gi maten rett før leggetid:

Om det blir grøt, potet- eller grønnsakmos er opp til deg, men introdusér bare en matvare av gangen. I tilfelle reaksjoner på ny mat bør du gi denne mens du har en mulighet til å observere barnet, altså i en våken periode dagtid.

Nye enzymsystemer i barnets kropp skal settes i gang for å fordøye den faste føden.

Les også: Vent med å gi dette til barnet (Sjekk de matvarer og produkter du skal vente litt med å gi barnet ditt)

Idag får du kjøpt masse fint på glass, men vi vet jo alle at den beste smaken er den vi lager selv.

Ved å lage maten selv styrer du hva barnet faktisk får i seg, det er økonomisk lønnsomt, bra for miljøet (emballasje), og smaker veldig mye bedre. Og kjøper du i tillegg økologisk mat er du snill med både moder jord og barnet ditt.

Når barnet er rundt 7-9 måneder kan man supplere måltidene med kjøtt og fisk for å gjøre måltidene fullverdig.

Lager du maten selv kan det være lurt å lage litt store porsjoner, som du så kan fryse ned. Det er mange som fryser ned maten i isbitformer, siden man starter med å gi så små porsjoner.

(Det beste for alle er kanskje at barnet spiser akkurat det samme som resten av middagsbordet - i den grad de klarer det. Har du alltid grønnsaker til maten så er det en enkel prosess at alle spiser det samme, og den lille apekatten vil synes det er veldig stas å gjøre det samme som dere andre).

For inspirasjon til oppskrifter og matprodukter du kan gi:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}