Skal du kjøpe barnevogn?

Skal du kjøpe barnevogn?
Som mamma og pappa in spe er det tidvis overveldende med informasjon i et landskap som for de fleste er helt nytt og ukjent. Pris på barnevogner varierer veldig, det samme gjør vogntypene. Skal vognen være forovervendt eller bakovervendt?
Av Jordmor Siri

Barnevogner kan nemlig koste det samme som en rimelig bruktbil, men fordelen med barnevognen er mange, og du kan ha den i mange år. Men det er en del ting du må tenke gjennom først.

Når du skal kjøpe barnevogn er det viktig å tenke på hva slags liv du fører.

Store hjul og fjæring?

Er du mye ute i naturen er det fint med gummihjul og god fjæring. Bruker du mye kollektivtransport er det fint med stødighet og tyngde.

Kjører du mye bil?

Kjører du derimot mye bil er det kjekt med noe som lett kan klappes sammen og som faktisk går inn i bilen. Tenk på at bilen også skal romme et bilsete, et par voksne og tidvis annen bagasje. Og kanskje bør du også skaffe deg en vogn som passer med en bilsete-adapter? Her har man en egen isofix standard. Les mer om sikring av barn i bil

Plass til handleposer og utstyr?

Kjører du derimot ikke bil, kan det være greit å tenke på at vognen er romslig nok til å sette handleposer og annet utstyr under. Og sannsynligvis skal den da brukes mye og tåle en støyt.

Må du bære vognen opp og ned trapper hver dag?

Bor du slik til at du må løfte og bære vogn, så kan det også være en avgjørende faktor at den er lett.

Joggevogn?

Er du av den sporty typen vil du kanskje ha en fleksibel vogn du kan løpe med. Er du friluftsmenneske og kommer til å være mye ute vinterstid så bør dypvognen kunne romme god, varm vinterbag.

Det samme gjelder hvis barnet skal være i barnehage, hvor de minste sover ute i vognen sin også på vinterstid. Vognen må kunne romme en god og varm vognpose.

Forovervendt eller bakovervendt?

Her finnes det forskjellige modeller, og det kan være greit å ha tenkt tanken på om man ønsker å se barnet hele tiden, eller om det er er ok å ikke ha full oversikt. For de fleste er det vanlig at man ønsker å se barnet når det er lite, men ikke alle tenker over at det også er hyggelig å småprate med nurkene i vognen etterhvert som kontakten blir sterkere. Nyere forskning antyder også at språket til barnet utvikles raskere og bedre når man har kontakt også på trilleturer ute eller i butikker. 

Mulighet for å justere høyden på håndtaket?

Stadig flere barnevogner har mulighet for høydejustering i forhold til at foreldrene har forskjellig høyde. Er det stor høydeforskjell på dere kan det være lurt å velge en vogn der man kan justere høyden. Det er viktig å trille i riktig høyde også for foreldrene, slik at man ikke får stramme skuldre eller kink. 

Og husk at vi får snø i Norge, tidvis ganske mye.

Du skal forsere brøytekanter og kanskje labbe langt uten at det er brøytet i det hele tatt, og da må hjulstørrelsen og hjultype tas i betraktning.

Velger du forresten gummihjul må du huske å feste en pumpe til vognen, det er veldig praktisk.

Været kan også være avgjørende for valg av farge.

Vi har heftig høstvær og mye vinter. De nydelige beige vognene er faktisk ikke like nydelige etter noen måneders bruk i typisk norsk vær, ei heller når barnet begynner å tygge litt fast føde og nyte en saftis eller to.

I tillegg til det åpenbare, som er sikkerhet og komfort til barnet, så vil det gagne deg å tenke praktisk.

Gjør livet lett for deg selv og ikke tenk på vognen som et tilbehør til stilen din.

Forskjellige vogntyper:

Generelle tips når du skal ut og kjøpe barnevogn:

Gjør research
Snakk med venner og bekjente om hva som var avgjørende for deres valg. 
Gå i butikker og kikk på forskjellige modeller, her skal du også kunne få veiledning, tips og råd for hva som passer deres livsstil og ønsker og økonomi.

Sammenligne priser
Prisen på nye vogner kan være skyhøy. Noen kommer med alt tilleggsutstyr, og på andre vogner kommer dette i tillegg.

Du trenger nemlig basisutstyr som regntrekk, insektsnetting, reflekshette, solskydd og evt parasoll. Dette kan koste litt, så gjør et overslag på om det kan lønne seg å kjøpe vogn med eller uten dette tilleggsutstyr inkludert i pakkeprisen.

Noen butikker selger ut utstillingsmodellene til sterkt reduserte priser, og slike tilbud finner gjerne sted på høsten.

Kjøpe brukt?
Har du allerede vært på befaring i diverse butikker som selger barnevogner, så vet du litt om hva du vil ha. Da kan det selvsagt være veldig greit å gå for brukt.

På finn.no finner du bruktvogner, og i noen tilfeller også vogner som gis bort. Det er forøvrig veldig viktig at du ikke handler usett! Kjøper du bruktvogn må du gå grundig gjennom vognens funksjoner for å sikre deg at den er i god stand, samt sikre deg det nødvendige tilleggsutstyret.

Kilde: Childforum.com, New Zealand

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}