Svangerskapsplager, tranebær, kål og saltvann

Svangerskapsplager, tranebær, kål og saltvann
Lykkelige omstendigheter kalles det, men sannheten er at en gravidtet også kan medføre en del plager som kvalme, tretthet og tett nese. Samtidig er man veldig forsiktig med å behandle med medisiner for ikke å påvirke barnet i magen.

Her er noen tips om naturlige hjelpemidler som er tradisjonelt brukt i folkemedisin. Spør din helsesøster, jordmor eller lege om dette egner seg for deg hvis du er i tvil. 

Morgenkvalme, svangerskapskvalme, tremånederskvalme

– hva den enn kalles, så er den plagsom. Ofte er den ikke bare begrenset til morgenen heller, men kan vare utover hele dagen. Hvis du allerede har forsøkt rådet om å ha litt drikke og kjeks på nattbordet som kan spises før du står opp uten at det hjelper, kan du prøve ingefær. Ingefær er en rot som brukes som krydder i bakverk og i asiatisk mat. Men ingefær har også lange tradisjoner i folkemedisin for å hjelpe mot kvalme, brekninger og reisesyke. Ingefær kan drikkes som te eller tas som konsentrerte kapsler. Ingefærkapsler svelges sammen med drikke og kan tas flere ganger i løpet av dagen. Kosttilskudd med ingefær finnes på apotek. Det kan være en fordel å ta det sammen med litt mat, som kjeks, eple eller litt yoghurt.

Trettheten

kan til tider være overveldende når man er gravid og alt man ønsker er å sove. Som gravid er det viktig å lytte til kroppens behov og det er lov å ta en ettermiddagslur på sofaen selv om man ikke gjør dette til vanlig. Eller at du tar deg en strekk på hvilerommet på jobben i løpet av dagen. De fleste gravide kan gjøre det med god samvittighet hvis man jobber i en IA bedrift. 
Babyen i magen krever sitt og den tar all næring den trenger til egen utvikling fra deg. Derfor kan være lurt å ta ekstra tilskudd av vitaminer, mineraler og antioksidanter for å sikre at kroppen din ikke går i underskudd -det er en lang periode man går gravid og ammer.

Rastløse ben

er også en vanlig plage hos gravide, særlig lenger ut i svangerskapet. Sørg for å bevege bena og gjør øvelser som sikrer god blodgjennomstrømning. Dette kan minske følelsen av rastløse ben og kan forhindre leggkramper. I tillegg kan et mineraltilskudd av magnesium hjelpe mot kramper i bena. Det finnes forskjellige typer magnesiumtilskudd, men ikke alle er like effektive. For å sikre et optimalt opptak i kroppen, lønner det seg å velge organisk bundet magnesium Husk at også vitamin B6 gjør det enda lettere for kroppen å ta opp magnesium på riktig måte. Vær obs på at det kan ta noen uker før du kjenner effekt av magnesiumtilskuddet.

Tette luftveier og tett nese

forekommer ofte i løpet av graviditeten, men man skal være forsiktig med overdreven bruk av nesespray. Derimot er saltvannspray helt ufarlig for både barnet i magen og nesens slimhinner. Saltvannspray renser og fukter nesen og kan gi god lindring. Siden saltvannspray er helt naturlig, finnes det heller ingen begrensninger på hvor ofte man kan bruke den i motsetning til nesespray. Saltvannspray kan kjøpes på apoteket.

Urinveisinfeksjoner

Man ser også at tranebær kan virke forebyggende ved urinveisplager. Har man gjentatte urinveisinfeksjoner kan tranebær være verdt å prøve da det kan virke hemmende på bakterieveksten i urinveiene. 

Hemoroider

Dette er utposninger av blodårer i endetarmen. De kan være innvendige eller utvendige. En typisk størrelse kan være opp mot en drue. Men de kan være både større og mindre. Når hemoroidene vokser kan det gjøre skikkelig vondt, en ilsk smerte som er frustrerende. De går tilbake av seg selv, som oftest, men kan komme tilbake ved nye graviditeter og når man har treg mage. Behandling er både medisinske og kjerringråd. Salver og stikkpiller som du får kjøpt på apoteket, hør med betjeningen at det er ok å ta det når du er gravid. Isbiter som du legger på hemoroiden kan virke smertelindrende og også gjøre at den trekker seg mer sammen. Kålblader som du ruller over med en kjevle før du legger dem inntil hemoroiden i trusa. Kål virker betennelses og hevelses reduserende. Propolispiller som du får på helskosten. 
Akupunktur kan også ha god effekt. 

Marisker er hudfolder etter tidligere hemorroider. Hevelsen går ned, men de ekstra hudflikene blitr gjerne tilbake. De kan fjernes kirurgisk hvis ønskelig.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}