Barbering før fødsel -helst ikke!

Barbering før fødsel -helst ikke!
Nå er det stadig flere fødeavdelinger som anbefaler å ikke barbere seg den siste uka før fødselen, det gjelder også ved planlagte keisersnitt.
Av Jordmor Siri

Dette har sammenheng med infeksjonsfaren som oppstår når man får små rifter. Det blir alltid små rifter i huden når man barberer seg og dette er inngangsporter for infeksjoner. Lik det eller ikke, men sykehus er en stor smittekilde og det kan være greit å beskytte seg. 

Det er bare de siste 10-15 årene at etnisk norske kvinner har barbert seg derforneden. I Asia har man gjort det i lange tider. Nå kan det se ut som om trenden er i ferd med å snu igjen her i Norge og at stadig flere ikke barberer seg.

For 30 år siden ble alle fødekvinner barbert på de store kjønnsleppene når de kom inn til føden for å føde. Hovedgrunnen til dette var at det var lettere å sy episiotomi  (klipp)og rifter for jordmødre og leger, etter fødselen. Det hadde ingen annen praktisk betydning for selve fødselen eller for den som skulle føde. 

WHO anbefaler ikke å barbere

Dette ble det imidlertid slutt på da WHO kunngjorde at infeksjonsfaren ble større når man var nybarbert enn om man lot hårene stå. Når man barberer seg blir det små rifter i huden som er inngangsporter for infeksjoner, noe man ønsker å unngå, særlig i land der hygienen ikke er så god som her til lands. Faren for infeksjon er større på sykehus enn i den enkeltes hjem, det er også en av grunnene til at det ikke er å anbefale barbering i sammenheng med fødsel.

Derfor anbefaler man de som ønsker å barbere seg å gjøre det i god tid i forveien, gjerne 3-4 dager, hvis man syns det er bedre å være barbert.

Så om du syns det er vanskelig å barbere deg med den store magen i veien, er det ingen grunn til bekymring, du gjør egentlig det riktige ved å la være, du reduserer infeksjonsfaren.  Vi jordmødre er vant til ”full busk”, det er ikke noe problem:)

Publisert Onsdag 13. juni, 2018
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}