Hvor lenge må vi vente med sex etter fødselen?

Hvor lenge må vi vente med sex etter fødselen?
Det er helt normalt at sexlysten er mindre etter en fødsel, og det er flere faktorer spiller inn. Ofte har kvinnen sår etter fødselen som skal gro, og ofte trenger hun litt ekstra tid til å venne seg til morsrollen. Vær tålmodig og vent til dere er klare til å ha sex.

De fleste kvinner har behov for å vente litt før de setter i gang med et fullverdig sexliv. Mye rart har skjedd med kroppen hennes, og ofte er hun sår nedentil i noen uker eller måneder etter fødselen. Hormonene som har danset i kroppen i flere måneder, kan også ha behov for å «finne tilbake på plass».

Tradisjonelt har kvinner blitt rådet til å vente til 6 uker etter fødselen med å gjennomføre samleie, det er ikke egentlig noen god grunn til det.

Da skal de fleste sting ha grodd, eventuelle arr er ikke så ømme lenger, og infeksjonsfaren er over. Blødningen varer i gjennomsnitt 27 dager, men med store variasjoner (3-6 uker). Man kan godt ha sex allerede i de første dagene etter fødselen, selv om det nok ikke er så vanlig. 

Men den nybakte mammaen kan være sliten etter ni måneder med svangerskap, mør etter fødselen, uopplagt og trøtt og med ømme, hovne bryster fulle av melk. Underlivet er sårt og flere opplever renselsen (blødningen) etter fødselen som ubehagelig. Hun har baby, amming og søvn som førsteprioriteter.

Dette er flere faktorer som gjør at kvinnen ikke nødvendigvis forespeiler seg et sexliv med det første.

Orgasmene er svakere etter fødselen

Det hender at orgasmene kan være svakere de første gangene, det er ganske vanlig. Dette kan ha sammenheng med at man er hoven i skjeden i de første 12 ukene etter fødselen. Det er så lang tid det tar før kroppen er tilbakedannet igjen til før gravid tilstand. Livmoren er også tilbake til 70-80 gram da etter 12 uker. Du kan bli gravid igjen, så bruk prevensjon om det ikke er ønskelig med to tette. 

Kjære far, du må være tålmodig.

Hvis det kjennes bra ut for kvinnen, er det ingen fysisk grunn for å vente. Det viktigste er imidlertid at begge føler seg klar for å gjenoppta sexlivet igjen. 

Noen kvinner synes også det er vanskelig å ha sex så lenge de ammer. De trenger tid til å venne seg til morsrollen, og ligger på ank mye av natten. 

Ved orgasme hos en kvinne som ammer er det normalt at det renner litt ekstra melk. Det kan være en "turnoff" for noen. Da kan det være lurt å ta på en BH mens dere elsker, den vil øve et lett press på de små musklene som sitter ytterst på brystvortene og hjelpe til slik at de lukker seg lettere og man ikke lekker like mye. Ammeinnlegg kan også være ok hvis det lekker mye. 

Den nære kontakten som skapes mellom mor og barn kan også være nok til å oppfylle kvinnens behov for nærhet og hudkontakt. Da kan det være vanskelig å konsentrere seg om mannen.

Også her gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Ikke vær redd for å snakke om det, men vær forståelsesfull og gi henne den tiden hun trenger.

Noen menn kan også ha opplevd fødselen som rystende, og han vil trenge tid til å koble kvinnens kropp opp mot noe annet enn fødsel.

Det er ingen fasit for når man skal starte sexlivet igjen.

Alle svangerskap og fødsler er forskjellige, så der noen kvinner ikke føler for sex, finnes det andre som føler seg flotte og attraktive og har sexlyst på 1,2,3.

Ikke føl dere presset til å gjenoppta sexlivet før dere er klare begge to, noen ganger er det den nybakte far som ikke er klar for sex på en stund.

Det er mange måter å nyte hverandre på, og om produktet av deres nytelse – babyen - gjør at sexlivet uteblir en periode, så får det heller være.

Det er normalt at man er igang igjen med sex i løpet av de første 6 månedene etter en fødsel. Hvis dere ikke er det og det er pga fysiske plager bør hun oppsøke lege for en sjekk. Noen ganger kan det være skader i skjeden som kan være plagsomme. 

Nyt hverandre og familien dere har skapt, så vil resten falle på plass når tiden er inne.

HUSK PREVENSJON! Kondomer er helt ok i starten om det skulle bli noe spontansex:)

Publisert Onsdag 20. februar, 2019
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}