Kan vi ha sex når hun er gravid?

 Kan vi ha sex når hun er gravid?
Mange gravide lurer på dette av frykt for å skade babyen. Noen får også den ideen at babyen kan se det som skjer, eller at orgasmer hos mor kan presse for hardt på babyen.

Mange tror ikke de kan ha sex når hun er gravid. Bekymringer om trykk på magen og fare for infeksjoner er stor, og kan ødelegge mye av sexgleden.

Sex og samleie skader imidlertid ikke når hun er gravid, så lenge svangerskapet utvikler seg normalt.

Kun i svært få tilfeller vil jordmor eller lege anbefale dere å roe det hele ned til fødselen er over. 

Barnet ligger godt beskyttet og verken bevegelser, kontakt eller seksuell utløsning skader barnet. Moren kan merke noen sammentrekninger i livmoren etter orgasme, men det er helt normalt og varer ikke lenge.

Ettersom den gravide magen vokser, kan det være nyttig å prøve seg litt frem med hva som er den mest behagelige stillingen under samleiet.

Ønsker dere litt inspirasjon til stillinger har vi en artikkel om sexstillinger som kan passe for dere.

Man mener at orgasme hos mor kan kjennes som mild massasje for babyen, så farlig er det ikke. 

Det kan være at lysten på sex ikke er like stor under hele eller deler av svangerskapet.

1. trimester: Hormonendringer, slitenhet og kvalme kan minske sexlysten hos noen i første trimester.

2.  trimester er preget av den økte blodstrømmen til kjønnsorganene og brystene, noe som kan øke appetitten på sex igjen. Ikke er man så kvalm lenger heller og de fleste føler seg fine nå. Ingen plager eller redsel for abort. 

3.  trimester kan vektøkningen, ryggsmerter, bekken, ømme bryster og andre plager på nytt dempe lysten på sex. Noen føler at sex blir ubehagelig fordi magen blir større. Men å være litt kreativ på samleiestillinger kan hjelpe mye. 

Mange kvinner opplever også at tankene kretser om den kommende fødselen og forventningene til å bli mamma. Det er helt naturlig, men det er viktig at du og partneren din er åpne og snakker om dette.

Kanskje bør dere finne andre former for intimt samvær for en periode? Eller, kanskje dere finner nye måter å ha sex på som kan være til glede også etter at graviditeten er over. Nærhet uten sex er også viktig da man utskiller oxytocin, et hormon som binder oss sammen og gjør at vi føler samhørighet. HUSK Å TA PÅ HVERANDRE! Bare en liten berøring kan gjøre underverker, en liten nattaklem selvom om man ikke legger seg samtidig, små berøringer som er kjempeviktig!

Menn kan også miste lysten på sex, det er like vanlig som at kvinner gjør det. Kommer dere opp i denne situasjonen at den ene vil ha sex og den andre ikke, så snakk om det slik at man ikke blir sure miner og man blir lei seg. Dette handler ikke om avvisning fordi man ikke liker hverandre lenger, men manglende lyst på grunn av en graviditet, og dette er en tilstand som forbigående. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}