Neste ekspertsvar

Hvem skal være med på fødselen?

Hvem skal være med på fødselen?
Det er helt vanlig at partneren er med på fødselen, men det finnes selvsagt de som ønsker noe annet. Det finnes ingen fasit, men gjør det alle er komfortable med i din familie.
Av Jordmor Siri

En fødsel er en meget privat og intim opplevelse. Samtidig er den ofte lang og anstrengende og krever mulighet både for adspredelse, ro og konsentrasjon

I de første timene av fødselen kan kvinnen godt være utadvendt og ha lyst på selskap, men etterhvert som veene kommer hyppigere, trenger hun ro og noen også nærhet.

Noen ganger kan hun ha behov for et annet selskap enn den kommende faren som kanskje er nervøs og oppspilt. Dette må ikke pappa ta ille opp, men dere bør ha snakket om tingene i ro og mak i lang tid før fødselen, slik at dere er enig og at ingen blir skuffet.

Hvem som eventuelt skal være med, er noe dere kommer frem til i fellesskap

Den eventuelle andre personen som er tilstede må jo være en person pappa også kommer godt overens med. Hvis de to ledsagerne ikke er trygge på hverandre skapes det en dårlig atmosfære på fødestuen, og en slik atmosfære er ikke med på å gi den tryggheten som de to ledsagerne i utgangspunktet skulle skape for deg som skal føde.

Noen fedre kan dessuten føle at de blir satt på sidelinjen hvis det er en annen kvinne som deltar. De kan føle at det vanskelig å oppnå en så nær kontakt som de ønsker med konen eller kjæresten sin. Dette er også noe dere bør snakke om på forhånd.

Vanligvis vil den andre ledsageren være mormor eller beste venninne, en som den vordende mor er nært knyttet til, pass på at den vordende far går overens med dem. 

Profesjonell fødselsledsager

Idag er det flere som velger å bruke en doula, en profesjonell fødselsledsager. Hennes oppgave er å støtte den gravide og partneren gjennom de praktiske og følelsesmessige sider av et svangerskap, før, under og etter.

Du kan lese mer om Doula her

Hovedhensikten er å gi den fødende støtten, tryggheten og rammen rundt fødselen. Hva en kvinne trenger for å føde i trygghet er individuelt. Det er deres oppgave å legge tilrette for at begge to kommer best ut av opplevelsen.

Skal det være andre tilstede under fødselen enn deg, bør det være en som både du og partneren din trives med. Hvis ikke skapes det en anstrengt stemning på fødestuen. 

Snakk sammen, gjør det begge er komfortable med og lykke til med fødselen, det går også an å gjøre endringer underveis!

Bytte jordmor under fødsel

Dersom dere ikke er komfortable med jordmoren dere får går det an å be om å få en ny, dersom dette er mulig i forhold til hvor mange som er på vakt. Jordmødre er åpne for at man ikke alltid får god kontakt under en fødsel og at det derfor er ok å bytte underveis. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}