Vannet går -alt du trenger å vite

Vannet går -alt du trenger å vite
At vannet går er et av tegnene på at fødselen er igang. Det kan variere kraftig hvor mye vann som kommer, alt fra at du lurer på om du egentlig tisser på deg til at det bare fosser.
Av Jordmor Siri

Se video der jeg forklarer tegnene på at fødselen er igang.

Hvorfor går vannet?

Det vet man ikke egentlig så mye om. Fosteret ligger trygt og godt inne i de to hinnene som heter chorion og amnion. Noen sjeldne ganger kommer det litt fostervann mellom disse to hinnene og da kan vannet gå bare litt, fordi den hinnene som ligger innerst mot babyen, amnion, er hel og fin. 

Som regel går vannet fordi trykket øker når det er rier, men vannet kan også gå helt av seg selv uten noe forvarsel. Mange sier at de hører et slags plopp når vannet går, men det behøver ikke å være lyd heller.  

Til termin

Er du over uke 37 når vannet går vil du alltid føde, man vil ikke gjøre noe for å stoppe fødselen. Hvis du ikke starter med egne rier i løpet av de nærmeste tre dagene, som de aller fleste gjør, så vil du bli igangsatt. 

Her er full oversikt over fødeavdelingene i Norge.

Når ringe føden hvis vannet går?

Hodet festet: Hvis du har fått beskjed av jordmoren eller fastlegen din om at hodet er festet behøver du ikke å bekymre deg når vannet går. Det er alltids greit å ringe til føden og snakke med jordmor, men antagelig ber de deg om å være hjemme til du får rier, eller det har gått ett døgn. 

Hodet ikke er festet skal du ringe til føden med en gang og de vil si at du skal komme inn umiddelbart for en sjekk. Det man er engstelig for er at navlesnoren skal komme i klem mellom babyens hode og bekkenet ditt slik at den ikke får surstoff gjennom den. 

Misfarget fostervann: da skal du også alltid ringe til føden med en gang. Les mer nederst i artikkelen om dette. 

Babyen ligger i sete eller tverrleie: Hvis du vet at babyen ikke ligger med hodet ned, eller du er usikker på hvilken vei babyen ligger, så skal du alltid ringe til føden me en gang. Du bør også da legge deg ned fordi navlesnoren kan komme i klem hvis babyens forliggende del klemmer den mot bekkenet. 

Navlesnoren faller ut: Det er uhyre sjeldent at dette skjer, men om det skulle skje at en bue av navlesnoren faller ut av skjeden din skal du umiddelbart legge deg ned på gulvet, bakken og ringe til føden og så bestiller de en ambulanse til deg.  

Lurer du på om vannet har gått? 

Da kan en test på dette være å legge seg ned flatt på gulvet eller bakken. Babyens hode vil da flytte litt på seg, som en kork som flyter opp i vann, og det vil kunne komme en litt god porsjon med vann, som du kan kjenne som varmt som flyter ut av skjeden din. Det er ikke alltid dette skjer, særlig ikke hvis hodet er veldig godt festet eller det er lite fostervann. 

Urin eller fostervann?

Dersom du er i tvil, det er ikke alltid like lett å vite forskjell for man tisser som oftest mye som gravid, så urinen blir ikke så konsentrert, så får du en sjekk om hva det kan være. Ring jordmoren eller legen din først og hør med dem, så henviser de deg videre hvis de heller ikke greier å finne ut av det. På sykehuset tar de enten en prøve fra skjeden din eller de ser på deg vaginalt og ser om det kommer fostervann ut fra mormunnen din. Det er ikke flaut å ta feil her og tro at det er vannet og så er det urin. Det er så mye press i underlivet når man er nærme fødsel at det er ikke lett å kjenne hvor vannet kommer fra. 
 

Fostervannsproduksjon

Fostervannet produseres i begynnelsen av svangerskapet av både foster, hinner og morkake. Når man  har kommet ca halvveis i graviditeten overtar fosteret denne produksjonen i hovedsak selv. 

Til termin er det normalt med mellom 500 ml og 1000 ml fostervann. Størst mengde fostervann er det rundt uke 32. Jordmor måler sf-målene hver gang du er på kontroll, hvis de blir under normalen eller over, så kan det være fostervannsmengden som også spiller inn. Derfor skal man ved avvik på sin egen kurve alltid sendes til ekstra ultralyd undersøkelse om avvikene blir store. Det er viktig å finne ut om det er babyen i seg selv som vokser mye eller lite eller om det er fostervannsmengden som varierer. 

Hva gjør fostervannet?

Rom for trening for fosteret: Fostervannet gir babyen rom slik at den kan trene muskler i armer og ben mens disse bygges opp. 

Babyen blir beskyttet ved at fostervannet omgir det og gir et indre trykk i livmoren som beskytter mot trykk og støt fra utsiden. 

"Pustetrening" for babyen: Babyen trener også opp lungene ved å "puste" fostervann ned i lungene og så "puste" det ut igjen. Noe kan imidlertid være igjen når babyen skal fødes, derfor er det så ypperlig med den klemmen som lungene får når babyen kommer gjennom fødselskanalen. Fostervannet presses da ut av babyens lunger. Ved keisersnitt har man ikke den samme effekten og en sjelden gang har babyer født ved keisersnitt litt (som oftest forbigående) problemer med fuktighet i lungene. 

Fostervannet renses gjennom at babyen drikker det og tisser det ut igjen. Sånn får babyen også trenet opp urinveiene sine. Dette er en av tingene man ser etter på ultralyd, om nyrene fylles eller ikke. 

Misfarget fostervann 

Er tegn på at babyen har hatt dårlig surstoff tilførsel inne i livmoren i en kort periode. Den reagerer da med å ha avføring i fostervannet. Det kan gi både en grønn eller en brunaktig farge. Avhengig av hvor lenge det har vart vil det også kunne lukte ganske sterkt. Som oftest skjer dette i sammenheng med fødselen og gir ikke spesielle komplikasjoner. I noen sjeldne tilfeller kan babyen trekke det misfargete fostervannet ned i lungene og da kan det bli problemer med infeksjoner. Men med dagens medisinske teknologi går dette som regel fint. 

PROM (preterm rupture of membranes)

Fagtermen på for tidlig vannavgang. Definisjonen er vannavgang før uke 37 og mer enn en time før fødselen starter. Det kan være flere årsaker til dette, blant annet infeksjoner og tiltakene som gjøres er i forhold til hvor langt i graviditeten man har kommet og årsaken. Mange blir imidlertid satt på bredspektret antibiotika for å forebygge dersom det skulle vise seg at det er en infeksjon som ligger bak. 

Sigehershette/seiershette

Dette skjer ikke så ofte. Når babyen blir født med hele hinner rundt hodet, slik at hodet er omsluttet når det kommer ut heter det at babyener født med sigershette, dette betyr lykke:)

Kilde: Legeforeningen.no

Kilde: "Jordmorboka" av Anne Brustad og Eva Tegnander (red.) Akribe forlag 2010

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}