Salami TJATAKK!

Salami TJATAKK!
salami
Et ofte stilt spørsmål på nettpraten vår er om man kan spise salami, det er mange gravide som lengter etter salamien sin. Med myndighetenes veldig forsiktige linje har svaret ofte vært nei, men nå damer er muligheten atter tilbake. Men den må være produsert i Norge på de store fabrikkene.
Av Jordmor Siri

Etter å ha vært i kontakt med Nortura, en sammenslåing mellom flere produstene av blant annet kjøtt i Norge, viser det seg at det er to gode grunner til at man faktisk kan spise salami og en mange andre kjøtt produkter:

Her kan du lese hva  Beate Folgerø, kvalitetssjef i Nortura sier om spekemat og salami:   

"Vi varmebehandler ikke våre spekpølser. Vi mener likevel at det ikke er en riskiko for gravide å spise spekepølser. Det er to aktuelle organismer som kan være skadelige for gravide i kjøtt: bakterien Listeria monocytogenes og parasitten Toxoplasma gondii. Listeria er ikke i stand til å vokse i spekepølse, blant annet pga lav pH og nokså høyt saltinnhold Det bekreftes av svar gitt fra EUs matmyndigheter. Toxoplasma er i henhold til gjeldende kunnskap heller ikke i stand til å være levedyktig i spekespølser, av to grunner: kjøttråstoffet som brukes er fryst før produksjon, og spekeprosessen gjør forholdene ulevelig for parasitten."

 

Dersom du kjøper salami fra mindre produsenter kan det være greit å sjekke om de sier på sine sider produkter er sikre for gravide. De fleste har egne nettsider der du finner svaret, alternativet finner du  kontaktopplysniger der, så du kan spørre dem. Salami fra utlandet skal du være forsiktig med. 

Generelt: 
Helsedirektoratet sier også at det meste kan spises bare det ikke blir liggende forlenge eller uforsvarlig innpakket i kjøleskapet. Det er viktig at forskjellige matvarer som kjøtt, kyling og fisk ikke kommer i direkte kontakt med hverandre. 

God håndhygiene, dvs at du alltid vasker hendene før du lager mat, er en av de beste forholdsreglene mot smitte. Hold også flatene dine på kjøkkenet rene, det nedsetter smittefaren. 

 

Nortura SA er et resultat av fusjonen mellom Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA, og er organisert som et samvirke eid av 18 700 bønder

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}