Neste ekspertsvar

Sex og graviditet

Sex og graviditet
Sex er for de fleste en helt naturlig ting selv om man er gravid. Sex like viktig som ellers, det er viktig med fysisk kontakt slik at man fortsetter å være glad i hverandre. For mange blir opplevelsen forsterket både fysisk og psykisk. Fysisk vokser magen og det skjer mye i kroppen og psykisk får man lettere forstyrrende tanker enn ellers. Ikke alltid like lett å finne en passende stilling heller -her får du råd!
Av Jordmor Siri

Orgasme gir ofte kynnere

Det går fint å ha sex og samleie så ofte man vil under graviditeten. Man mener at babyen kan oppleve orgasme hos mor som mild massasje, det er i utgangspunktet ikke skadelig med andre ord.

Mange blir kåtere når de er venter barn, både kvinner og menn. Erkjennelsen av å ha skapt en ny verdensborger sammen kan være en skikkelig opptur. Gravide er oftere kåtere og får lettere orgasme fordi skjeden allerede er hoven av graviditeten.

Men lysten kan også variere sterkt gjennom graviditeten og noen mister lysten helt. Orgasme kan gi kynnere, det kan kjennes litt rart fordi magen strammes ganske kraftig, men så lenge disse gir seg i løpet av ca 20 minutter er det helt greit.  
At magen kommer litt i bevegelse er heller ikke farlig, så lenge det er behagelig for den gravide. Når magen blir større kan det oppstå komiske situasjoner og fysiske ”problemer” men da får dere heller være kreative på stillingsfronten.

Nærhet er viktig i seg selv

Når bare den ene har lyst på sex og ikke den andre kan man prøve med nærhet. Det er også viktig for at man ikke skal gli fra hverandre i parforholdet. Når man berører hverandre i hverdagen, ikke bare for å ha sex, men ellers også, utskilles hormonet oxytocin -både hos kvinner og menn (det samme hormonet som starter rier hos gravide). Oxytocin gjør at vi fortsetter å føle en tilhørighet og at vi derfor fortsetter å være glade i hverandre.

Blir det en mismatch her, at den ene ønsker noe annet enn den andre er det viktig å prate om det slik at det ikke blir et stort problem. Det finnes mange former for nærhet som kan være ok også når man er gravid, uten at man nødvendigvis har samleie. Det kan være fint å bare øve på å være nær innimellom. 
Om den ene skulle miste lysten helt har det sjeldent med den andre parten å gjøre. Det har som oftest en mer psykisk forklaring. Noen kan oppleve tanker som at fosteret ser hva dere gjør eller at man kan skade fosteret, det er ikke mulig, de ligger trygt og godt inne i livmoren.  Etter uke 16 er hørselen fullt utviklet, så babyen kan høre dere etter hvert, men det gjør nøkternt sett ingenting.
For noen er det også så overveldende å skulle bli forelder at man mister sexlysten helt, men for de fleste kommer og går dette litt i perioder.  Får du det slik bør du snakke med partneren din, det kan lette på trykket.  

Tørr skjede

Det er også ganske vanlig at den gravide får tørr skjede, som igjen kan gi sårhet og smerter ved samleie. Da er glidemiddel en investering, det kan man få på apotek, i butikker som kondomeriet eller kjøpe på nett. Det er best å bruke de typene som ikke har parfyme når man er gravid, da parfyme kan gjøre skjeden ennå tørrere.
Ved tørr skjede eller litt manglende lyst er det viktig å bruke god tid, slik at opphisselsesfasen kommer skikkelig i gang, da begynner hormonene også å gjøre sin virkning, noe som er essensielt hvis formen er litt laber i utgangspunktet.  

Hvilken stilling er best ?

Samleiestillinger kan utfordre kreativiteten hos noen og enhver. Her kan nok både dagsform og fysikk spille inn. Etterhvert som magen vokser er ikke misjonærstillingen like grei. Prøv da med stillinger hvor den gravide sitter oppå mannen, forlengs eller baklengs. Sideleie, der man ligger slik at mannen kommer inn i skjeden mer bakfra, ”Spooning”.  Stående på alle fire er også en stilling som kan være ok for gravide som har problemer med bekkenet. Bekkenløsning eller andre smertefulle tilstander kan være en skikkelig brems på sexlivet, men prøv dere frem med forskjellige stillinger der plagene ikke gjør vondt og bygg opp med dyner og puter slik at man kan finne en ok stilling. 

Oralsex er helt ok. Det kan også være en god løsning dersom fysikken setter begrensninger for samleie.

Analsex er greit, men bruk kondom (som ellers også ved analsex) for å ikke få avføring og bakterier inn i kvinnens skjede, om man fortsetter med vaginalt samleie etterpå. Det er ikke bra for mannen og penis heller å få tarmbakterier så nær urinrøret, det kan gi urinveisinfeksjoner. Vær obs på at analsex kan være like stimulerende på rier og blødninger som vaginalsex, dersom dere har fått samleieforbud i graviditeten, av en eller annen årsak, skal man heller ikke ha analsex. 

Vibratorer/dildoer kan brukes gjennom hele svangerskapet. Men vær forsiktig å ikke ta den langt inn i skjeden slik at den støter mot mormunnen, for den kan da irritere mormunnen slik at man går i fødsel, sies det,men antagelig virker det ikke med mindre man allerede er igang med modningen mot fødsel. 

SM sex er greit så lenge man ikke fører harde gjenstander inn i skjeden slik at det støter mot mormunnen. Slag mot den gravide magen skal man også unngå. Det er viktig å ha kodeord for stopp avtalt, og at man overholder dette.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}