Neste ekspertsvar

Ligger babyen din i seteleie?

Ligger babyen din i seteleie?
Det er ca 4% av babyene som bli liggende i seteleie fram mot fødsel. Manuell snuing av sete til hodeleie gjøres sjeldent på sykehusene nå for tiden. Ganske mange får derfor innvilget keisersnitt ved fødsel når det foreligger seteleie.
Av Kristin Krogstad

Akupunktur kan være nyttig ved seteleie

Visste du at akupunkturbehandling sammen med Moxa behandling kan hjelpe mange babyer til å snu seg til riktig leie? Dette er en skånsom metode som ikke innebærer noen grad av bivirkninger.

Behandling

Ved første konsultasjon på akupunktur klinikken nåles noen små punkter på lilletærne sammen med den varmende urten (Moxa= kinesisk burot), som er presset sammen til en sigar.
Du og din partner gis opplæring i hvordan behandle deg selv med den hjemme.
Min erfaring med denne behandlingen. Er at de fleste babyer snur seg, hvis de kan snu seg.

Best resultater er det ved uke 34-36, før barnet har festet seg langt nede i bekkenet. Men kan også forsøkes senere.

Forskning

Diverse forskning er gjort på å snu sete med akupunktur og Moxa, flest kinesiske studier hvor man erfarer at ca 70-90 % snur seg til hodeleie.  

En RCT studie gjort i Italia i 2004 viste signifikante forskjeller i akupunkturgruppen sammenlignet med observasjonsgruppen. Kvinnene som ble randomisert var i svangerskapsuke 33-35. I akupunktur gruppen ble der satt akupunktur og brukt Moxa i 7 dager (112 kvinner). I observasjonsgruppen (114 kvinner), ble det ikke gitt behandling, man observerte om barnet snudde spontant. Les mer om dette på PubMed

Ved fødselstidspunkt var presentasjonen av barn i hodeleie lavere i observasjonsgruppen (36,7%) mot akupunktur gruppen (53,6%). Flere hadde altså snudd seg med akupunktur enn hos den gruppen som ikke fikk akupunkturbehandling.

Keisersnittfrekvensen var betraktelig lavere i akupunktur gruppen.

Kilde: PubMed

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}