Neste ekspertsvar

Røyker eller snuser du?

Røyker eller snuser du?
Det er ingen tvil om at det beste for deg og babyen er å slutte helt med sigaretter når du er gravid. At snus er like farlig som tobakk for babyen i magen visste du kanskje ikke, men slik er det.
Av Jordmor Siri

Graviditet og nikotin

Det beste for deg og babyen din er at du slutter helt med snus og sigaretter før du blir gravid. Så er du i den situasjonen at du planlegger å bli gravid, da er det en ypperlig tid å slutte på, hvilken motivasjon kan vel være bedre enn å gi et kommende nurk den beste starten i livet?

Både snus og sigaretter regnes som giftstoffer. Snus har 31 stoffer som er kreftfremkallende. Det er særlig kreft i munnhulen man ser ved snusbruk. 

Når du snuser får du ikke i deg kullos som tar opp plassen for surstoff i blodet, men det sies at det er mer nikotin i snus enn i sigaretter, så ideen om å snuse istedenfor røyke når man er gravid er ikke egentlig så mye bedre. 

Ting som skjer når du er gravid og røyker eller snuser er

  • Babyen kan bli mindre fordi den får dårligere næring
  • Babyen kan få mindre surstoff enn det den trenger (røyk)
  • Mor kan få svangerskapsforgiftning pga sammentrekningen som skjer i blodkarene
  • Prematur (for tidlig) fødsel
  • Faren for dødfødsel øker
  • Faren for krybbedød øker
  • Faren for død ved samsoving øker for babyen hvis foreldrene røyker

Fordi det er så få land der snus er tillatt har man lite statistikk på hva snus egentlig gjør med fosteret, men man vet at nikotin påvirker blodårene slik at de trekker seg sammen og da blir blodgjennomstrømningen mindre gjennom morkaken. Dette kan påvirke fosteret slik at det vokser mindre enn det det egentlig skal og generelt får dårligere ernæring. Hvordan det virker på lang sikt for barnet når mor har snuset eller røyket, vet man ikke så mye om, men det forskes stadig på dette. 

Slutte å røyke eller snuse

Om du ikke har klart å slutte å røyke eller snuse og er gravid, så kjenner du nok på den dårlige samvittigheten.  Du blir mer sugen og du kommer inn i en slags ond sirkel.  Prøv å bryte denne ved å gi deg selv ros for de røykene eller den snusen du klarer å droppe. 

At man skal slutte for resten av livet er også tung tanke for mange.  Mitt råd er da å slutte for perioder av gangen. Ta graviditeten som den første perioden.  Av hensyn til barnet gjør du graviditeten til den første pausen.  Så venter du til ungen er kommet  med å vurdere om du skal  utvide pausen mens du ammer.

Det er alltid mye lettere å redusere, eller slutte å røyke når partneren også blir med.

På nettstedet slutta.no kan du opprette din egen blogg og få gode tips om å slutte. På bloggen får du støtte av andre, eller du kan lese andres blogger om hvordan de har det. Faktiskt et ganske ærlig nettsted. 

PS:  Om du har barn i huset og fremdeles røyker:  Røyk aldri inne når det er barn i huset selv om det er kaldt på vinterstid.  Da utsetter du i alle fall ikke barna dine for passiv røyking. 

Slutta.no

Tips for å slutte 

Siste tall fra Helsedirektoratet om graviditet og tobakk

Helsedirektoratets røykeslutteprogram for gravide

Helsenorge om graviditet, snus og tobakk 

Publisert Tirsdag 14. februar, 2017
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}