Folat for gravide og prøvere

Folat for gravide og prøvere
Husk 400 mikrogram fra du planlegger å bli gravid til du er ferdig med å amme!
Av Jordmor Siri

Kroppen produserer ikke folat selv. Å ta tilskudd av folat før og under graviditeten er derfor en enkel måte å forebygge en av de mest alvorlige misdannelsene for fosteret. Det kan ikke sies mange nok ganger hvor viktig folat er for fosterets utvikling. Mangel på folat kan føre til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen.

Folat beskytter mot utviklingsskader i ryggmargen hos fosteret

Folat er et B-vitamin som også kalles folsyre, folinsyre og folacin. Folat er en spesiell type B-vitamin som sørger for at fosteret utvikler seg normalt og misdannelser unngås. 

Folat er viktig for flere funksjoner i kroppen. Folat finnes naturlig i en del matvarer som grovt mel, grønne grønnsaker (spinat og brokkoli), kjøtt, lever, egg og tørre bønner. De fleste nordmenn har et for lavt inntak av folat gjennom vanlig kost. Derfor anbefaler man tilskudd av folat fra 3 måneder før man blir gravid og gjennom hele graviditeten og ammeperioden.

Bevisstheten rundt viktigheten av folat er ikke høy nok i Norge, og mange begynner å ta folattilskudd først etter at de oppdager at de er gravide. Folat bør med fordel tas minimum 3 måneder før man blir gravid for å dekke opp et eventuelt underskudd av folat i kroppen. 

Tilsettes i matvarer også i Norge?

Bekymringen rundt de konsekvensene det kan få at kvinner i fruktbar alder ikke har et tilstrekkelig nivå av folat i kroppen, har ført til at mange land tilsetter folat i maten (f.eks. i mel) for å hindre unødvendige fostermisdannelser. Dette gjøres ikke i Norge. Her anbefaler myndigheten kun å ta folattilskudd på 0,4mg når man planlegger å bli gravid eller så lenge du er gravid og ammende. Egentlig sier de nyeste retningslinjene fra Helsedirektoratet at man skal ta 400 mikrogram folat daglig fra man er 16 til man er over overgangsalderen. 

Men siden en stor andel av graviditeter ikke er planlagt, burde alle kvinner i fruktbar alder ta folat daglig. En del kostholdstilskudd er tilsatt folat, om enn i mindre doser enn det som er anbefalt når man er gravid, men da er ikke lagrene tomme når du blir gravid, om du tar vanlig kosttilskudd. 

Hvert år fødes mellom 20-30 barn i Norge med ryggmargsbrokk og man regner med at antallet alvorlige misdannelser på grunn av nevralrørsdefekter kunne mer enn halveres hvis alle kvinner hadde tatt nok folat før og under graviditeten. 

Ryggmargsbrokk

Nevralrørdefekter er alvorlige medfødte misdannelser enten i rygg eller hode. Ryggmargsbrokk er en skade på ryggvirvlene som oppstår i første trisemester av svangerskapet når ryggvirvlene til fosteret ikke lukker seg som de skal. Ryggraden består av mange «ringer» kalt ryggvirvler, og disse ryggvirvlene danner tilsammen et «rør» som beskytter ryggmargen. Hvis ikke ryggvirvlene lukkes som de skal, kan ryggmarg sive ut. Dette kalles ryggmargsbrokk og vil gi barnet varierende grad av varig handikap. 

En stor andel av barna som fødes med ryggmargsbrokk har også hydrocephalus (vannhode). Dette betyr at spinalvæske samler seg i hjernen og dreneres ikke som det skal. Hydrocephalus behandles med å operere inn en shunt, et lite rør som bidrar til å drenere overflødig væske fra hjernen og ned i magen hvor det forsvinner på naturlig vis.

Folat er også et viktig vitamin rent generelt for cellene i kroppen, så hvis du ikke spiser frukt og grønt hver dag kan det være lurt å ta tilskudd av folat gjennom hele livet. 

Publisert Fredag 30. september, 2016
 

Les mer om:

bli gravidfolat
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}