Øreverk hos barn

Øreverk hos barn
Dersom barnet tar seg til øret og gråter mer enn vanlig, kan det være en akutt mellomørebetennelse. Dette kalles også øreverk. Du kan også merke det på at barnet begynner å gråte litt etter at det er lagt.

De vanligste symptomene er feber og smerter i øret. Grunnen til at det blir værre når barnet er lagt er at presset i øret øker de første minuttene til det blir så vondt at barnet våkner igjen og gråter. Da kan det være lurt å bygge opp hodeenden til barnets seng. Enten med klosser som de fleste barneutstyrsbutikker har, eller rett og slett noen tykke bøker. 

Friske av seg selv

De fleste barn blir bra etter noen dager uten å ta medisiner. Smertestillende preparater kan være til god hjelp i mellomtiden. Smertestillende som paracetamol og ibuprofen kurerer ikke barnets ørebetennelse, men de lindrer smerten og gjør at barnet føler seg bedre. Du kan kjøpe paracetamol, som Paracet, og ibuprofen, som Ibux, beregnet for barn reseptfritt på apoteket eller i dagligvarebutikken. Dosering av ibuprofen til barn under 1 skal vurderes av lege. Paracetamol, som Paracet, finnes i ulike varianter tilpasset alle barns alder.

Væske ut av øret

Dersom barnets trommehinne sprekker, kan du se væske som renner ut av øregangen. Det er ikke farlig, det er bare å la det renne slik at øret tømmer seg. Barnet kan skrike ganske så intenst rett før trommehinnen sprekker, og så kan det plutselig stoppe igjen når den har sprukket. Dette er også et av de helt typiske tegnene på øreverk. 

Mellomørebetennelse er en infeksjon i mellomørets slimhinner. Mellomøret er den delen av øret som ligger bak trommehinnen. Mellomørebetennelse starter vanligvis når barnet blir forkjølet eller får vondt i halsen. Både bakterier og virus kan være årsak til mellomørebetennelse. Infeksjonen spres via et rør som forbinder øvre del av svelget med mellomøret.   

Friske av seg selv

De fleste barn blir bra etter noen dager uten å ta medisiner. Smertestillende preparater kan være til god hjelp i mellomtiden. Smertestillende som paracetamol og ibuprofen kurerer ikke barnets ørebetennelse, men de lindrer smerten og gjør at barnet føler seg bedre. Du kan kjøpe paracetamol, som Paracet, og ibuprofen, som Ibux, beregnet for barn reseptfritt på apoteket eller i dagligvarebutikken. Dosering av ibuprofen til barn under 1 skal vurderes av lege. 

Kjerringråd

Ta et lite fedd hvitløk og kapp av tuppen og legg den inn i øret til barnet. Pass på at det er stort nok til at du får det ut igjen! Hvitløk virker betennelsesdempende. Det kan godt ligge i øret om natten mens barnet sover. 

 

Kontakte lege: Ved sterke øresmerter, særlig hvis de vedvarer over et døgn, bør lege undersøke øret og evt. tilpasse en behandling om nødvendig. Også om du er i tvil om hvordan barnet ditt har det skal du kontakte leg. Det anbefales å følge opp barnet med kontroll slik at man er sikker på at barnet blir friskt. 

Publisert Torsdag 14. desember, 2017
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}