Kan hjemmefødsel være noe for deg?

Kan hjemmefødsel være noe for deg?
Hjemmefødsel kan være et alternativ for noen, da kommer jordmor hjem til deg og er hos deg hele tiden mens du føder og i de første timene etterpå. Mange opplever dette som en nær, varm og naturlig opplevelse -et minne for livet.

Av jordmor Cathrine Trulsvik fra Jordmorteamet

Kan hjemmefødsel være noe for deg?

Har du tenkt tanken uten å tro at det et et alternativ?

Nå er de Nasjonale retningslinjene for hjemmefødsel på plass og det blir enklere både for de som ønsker å føde hjemme og de som skal ta i mot hjemme i tillegg til at tilbudet blir mer kjent og akseptert. Du kan lese mer om de nye Nasjonale retningslinjene her.

Nå finnes det flere jordmødre i Norge som tilbyr hjemmefødsler. Om du ønsker hjemmefødsel er det viktig at du tar kontakt med din jordmor så fort som mulig for å høre om tilbudet i ditt distrikt.

Alternativt kan du søke på nettet etter hjemmejordmødre.

Du må være frisk i svangerskapet og ikke røyke. De kriterier som ellers må oppfylles kan jordmor snakke om når dere møtes. (Det kommer snart egne retningslinjer for dette fra helsedirektoratet) 

Det viktigste ved en fødsel er følelsen av trygghet. Det er gjerne sånn at en føder lettest der en
føler seg tryggest. Hjemmefødsel tilbyr kjente omgivelser, ro, større frihet for deg og  partneren din, det er lettere å føle seg nær hverandre og dra nytte av den energien det bringer med seg. Når du velger å føde hjemme vil du ha tilgjengelighet på og hjelp av samme jordmor gjennom de siste ukene før fødsel, gjennom fødselen og de første dagene i barseltida.

På bildet her ser du en som føder i vann, det kan du også gjøre hjemme om du vil. Vann kan virke beroligende og smertelindrende i åpningstiden og mange opplever det som positivt.

Du trenger ikke tenke på å måtte dra noen sted når riene øker på og du kjenner at du helst vil være der du er. Sånn sett blir det minimalt med forstyrrelser i en tid der nettopp ro og konsentrasjon er utrolig viktig for fødselsprosessen og din opplevelse.

Vi som jobber i Jordmorteamet ønsker at det skal være et alternativ til den institusjonaliserte fødselen, at en fødselsopplevelse skal være kvinnen og partners egen opplevelse med minst mulig innblanding fra omgivelsene. Som jordmødre er vi der for å støtte når det trengs, men utover dette skal åpningstiden og fødselen skje på premissene til de som er i fødsel, men med tryggheten av å ha en dyktig jordmor tilstede. 

Utvelgelsen av de som kan føde hjemme skjer etter strenge kriterier, og begge parter kan ombestemme seg når som helst i løpet av graviditeten eller under fødselen, dersom det skulle dukke opp usikkerhet eller komplikasjoner. Noe det meget sjeldent gjør siden det er den fødende som står i fokus og som i hovedsak er den som styrer det som skjer. 

Vil du ha mer informasjon om hjemmefødsel og svangerskapskontroller hos privat jordmor kan du bare kontakte oss på Jordmorteamet til en uforpliktende samtale. 

Her er en oversikt over jordmødre som driver med hjemmefødsler, det er bare å ta kontak med dem uten blygsel:

Jordmorteamet

Fødero

Jordmornåla, Gressbaneklinikken

Jordmor i sentrum

HjemmeFødsel ANS

Babyhjemme 

Nasjonale retningslinjer for hjemmefødsel  

Hvis du har lyst til å dele din hjemmefødsel med flere må du gjerne sende oss historien, så legger vi den ut her på siten. Du kan sende den til meg på siri at jordmorsiri.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}