Neste ekspertsvar

Gravid og trenger akupunktur?

Gravid og trenger akupunktur?
Akupunktør Kristin på Bygdøy Allé akupunktur i Oslo forteller her kort om hva akupunktur og tradisjonell kinesisk medisin er. Akupunktur kan hjelpe deg i forhold til mange av plagene under gravidetet der tradisjonell medisin har lite å tilby.

Av: Kristin Krogstad jordmor og akupunktør

Godkjent akupunktør

Du som pasient, kan og bør stille krav til at akupunktøren har skikkelig utdannelse. Dessverre er det ikke per dags dato slik at det å være akupunktør er en beskyttet tittel. Søknad om autorisasjon ligger inne via akupunkturforeningen. Man håper på at en offentlig godkjenning foreligger om ikke så lenge etter hvert som utdannelsen har kommet under høyskolen og blitt satt i et system. Du kan sjekke om din akupunktør har medlemskap i akupunkturforeningen gjennom deres hjemmesider, se i gule sider eller på behandlerens diplomer.

Akupunktur fungerer i hovedsak som et supplement til skolemedisin og gis i samråd med lege, vi samarbeider også ofte med andre behandlere, kiropraktor, fysioterapeut, homeopater og lignende. Hva bruker vi akupunktur til? Siden jeg er jordmor og har brukt akupunktur innen fødsel og barseltid siden 2001, har jeg etter hvert opparbeidet meg en del kunnskap og har særlig stor interesse for å behandle gravide og ellers kvinnelige lidelser av forskjellig art.

Gravide som har forskjellige kroniske tilstander som f.eks migrene/eksem m.m synes akupunktur er et trygt alternativ, da de ofte ikke kan ta de medikamentene de tar i ikke gravid tilstand. Noen opplever å bli bedre av sykdommen når de er gravide, med andre er det motsatt.  Akupunktur er da et bivirkningsfritt alternativ.


Akupunktur ved vanlige svangerskapsplager 

Migrene
Gravide med migrene er en ganske stor gruppe som kan hjelpes med akupunktur behandlinger. Det finnes også en god del gode studier med signifikans på at akupunktur har god effekt. (Se akupunktur.no)

Svangerskapskvalme
Nåler mot plagsom kvalme kan hjelpe mange, her er det forsket både på det kjente punktet på håndleddet (PC6), både når det gjelder akupressur og akupunktur. Ellers foreligger det forskning på postoperativ kvalme og kvalme etter og under cytostatica behandling med gode resultater. Vår erfaring er at her må vi gi forskjellig behandling til forskjellige kvinner, ikke alle har effekt av samme punkter. Vi gir også alltid kostholdsråd.

Forstoppelse
Mange kvinner har veldig god effekt av akupunktur og kost livsstilsråd synes vi.

Hemoroider
Ofte tabubelagt, kan være veldig smertefullt og ikke alle vet at de kan hjelpes veldig bra med akupunktur. Har veldig god erfaring. Hemoroidene forsvinner ikke, men dempes og hovenheten eller blødningen stoppes betraktelig. Effekten kommer i løpet av minutter etter at nålene er satt. Viktig å vite at de som har kjempevondt etter fødsel kan komme rett etterpå!!

Åreknuter
Disse blir man ikke kvitt, men kan dempe utviklingen hos flere ser vi, men det kreves hyppige regelmessige behandlinger.

Halsbrann
Veldig bra effekt i en tid før det har en tendens til å komme igjen, den fysiologiske årsaken er jo der.

Søvnproblemer
Mange kvinner sliter med enten innsovning eller at de våkner flere ganger i løpet av natten, en god del kan hjelpes med akupunktur er vår erfaring.

Kronisk Urinveisbetennelse 
Skal jo behandles av lege, men de som ikke har bakterier, kjenner murring og gjentatte UVI, her kan akupunktur ha god effekt, se forskning (akupunktur.no) Viktig å komme før det bryter skikkelig ut.

Ødemer og Carpalt tunnel syndrom
Vi tilstreber og minske ødemene, disse må behandles regelmessig, lindrer ofte trykk, nummenhet og smerter når noe av vannet forsvinner, men har ofte en tendens til å komme igjen.

Smertetilstander i muskler, sener og bekken
Vi erfarer at mange blir bedre av få behandlinger  (kommer da an på hva det er ).

Fødselsforberedende akupunktur
Har blitt veldig populært også kalt modningsakupunktur. Går ut på å styrke kvinnens Qi , dvs egne krefter. Punkter som er kjent for å bevege og trekke ned gis, samt styrkende punkter for kroppen. En del forskning er gjort, den mest nærliggende og noe som er mest interessant er gjort av Skilnad Else og på Rikshospitalet. Her er signifikans på at fødselsforløpet er kortere og at der er færre medisinske intenvensjoner i akupunkturgruppene. Jeg liker å kalle behandlingen fødselsforberedende, ikke igangsettende. Ikke noe mål i seg selv å sette i gang før terminen, de fleste skal gå rundt 40 uker. Jeg skrev min bachelor oppgave rundt dette tema. (Bygdøy Allé akupunktur)

Ellers erfarer vi at kvinner hjelpes godt med akupunktur hvis de er stresset , føler angst og har spenninger i kroppen. Les ellers om akupunktur som gis til kvinner og menn for infertilitet og til de som er i IVF forsøk. Dette har Jorunn Krokeide lang erfaring med.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}