Neste ekspertsvar

Dette visste du ikke om fostervann

Dette visste du ikke om fostervann
Hydramnion betyr fostervann. Fostervannet omgir babyen inne i livmoren og utgjør ca 1,5 liter til termin. Babyen drikker det og tisser det ut, en prosess der babyen får trent urinveiene og samtidig renser fostervannet gjennom sine egne nyrer.

Produksjon av fostervann

Den delen av amnionhinnen som ligger over morkaken er med i produksjonen av fostervann. Fosteret og mor er også med i denne produksjonen.

I første trimester er det i hovedsak mor som produserer fostervann, men så fort fosteret begynner å tisse er den også med på produksjonen av fostervann. Fosteret drikker fostervann hele tiden, gjennom dette blir vannet renset. Samtidig får fosteret "trent" fordøyelsessystemet. 

Bæk

Avfallsstoffene som fosteret renser ut av fostervannet legger seg i fosterets tarm og blir til den tykke beken som er den første avføringen til babyen. Det er også denne som kommer ut i fostervannet dersom babyen blir stresset før den blir født, såkalt misfarget fostervann. Den beskytter også mot at babyen bærsjer i det vannet som den ligger i, noe som ville være ødeleggende for den. 

Fostervann har en egen lukt, litt søtlig. Fargen er gullig og kan være litt blakket. Det består av 99% vann, mineraler, salter, sukker og proteiner og døde hudceller og avfallstoffer fra fosteret.

Fostervannets funksjon

Fosteret trener nyrene og urinveiene når de drikker fostervann. Fosteret trekker også fostervann ned i lungene og gjør pustebevegelser slik at lungemuskulaturen blir trent opp til fødselen og livet utenfor livmoren.

Poly og oligohydramnion

Av forskjellige grunner, og noen ganger uforklarlige, kan man ha både for lite og for mye fostervann. For mye fostervann heter polyhydramnion og for lite heter oligohydramnion, det er noe av det som sjekkes hvis det er vekstavvik på sf-målene. Ultralyd gir da et godt bilde av hvor mye fostervann som er inne i livmoren.

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}