Røde barnerumper

Røde barnerumper
Røde barnerumper er nok noe de fleste med små barn opplever før eller siden, noen blir imidlertid lettere rødere enn andre. Denne artikkelen vil gi deg noen tips på hvordan du både kan pleie og forebygge rødhet på din babys hud.
Av Jordmor Siri

Babyens hud på stumpen er utsatt for mye fuktighet og også sterke stoffer gjennom avføringen og urinen i tillegg til varme under bleien. Derfor er det viktig med pleie og beskyttelse når babyens hud blir rød eller sår. Har babyen din lett for å få rød hud kan gode salver brukes som forebyggende behandling.

Du bør velge en stellesalve som trekker inn i huden og virker pleiende på huden direkte. Salver som inneholder sink legger seg oftere som et tykkere lag og kan tette porene så huden ikke får puste. Salven bør trekke inn i huden og legge seg som en beskyttelse, så huden kan fortsatt puste, noe som er viktig for at den skal holde seg hel og fin.

Vitamin B5 er en viktig komponent i hudens naturlige prosesser og styrker hudens beskyttende barriere fra innsiden, det kan derfor være en fordel å bruke en salve som inneholder gode vitaminer eller stoffer som kan virke helende på skadet hud. Om salven danner en pustende barriere som beskytter mot fukt, friksjon, avføring og urin er det ypperlig. Her vil det kunne variere fra barn til barn hvilken salve/krem som virker best, så noen ganger må man prøve seg frem. Noen anbefaler salver med lanolin som ligner på hudens eget fettlag og har derfor både en beskyttende og mykgjørende funksjon. Noen reagerer på lanolin, så da kan det være kjekt å prøve salver som ikke inneholder lanolin. 

Man anbefaler ikke å bruke stoffer som inneholder parfyme på de små babyene, huden har best av å ikke bli utsatt for såpe eller parfyme som kan virke uttørrende. Du kan bruke stellesalve der huden er rød eller tørr og på steder på babyens kropp der det har oppstått folder som blir fuktige. Det er ikke nødvendig å bruke stellesalve med mindre huden er rød, tørr eller ser ut som om den trenger litt salve. 

En god stellesalve skal fungerer som goretex, den slipper ikke inn fuktighet på huden, men lar fortsatt huden puste. Huden er ett av de viktigste organene vi har, så det er viktig å ta godt vare på den fra første stund. Man er i dag usikker på de skadelige effektene av parabener og det er derfor ikke anbefalt å ha dette stoffet i produkter som brukes av barn.

Folkehelseinstituttet om parabener

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}