Sport og trening når du er gravid

Sport og trening når du er gravid
Det går fint å holde på med nesten all sport når man er gravid, så lenge du har en normal graviditet. Unntakene er nok kontaktsporter der du kan få slag eller spark mot magen eller sport der du må holde pusten lenge, alternativt er høyt oppe i tynn luft, eller dykking.
Av Jordmor Siri

Trening

Har du et normalt fysisk aktivt liv, så er vi bygget for at det skal være nok gjennom en graviditet. Driver du med sære sportsgrener kan du høre med legen eller jordmoren din om det kan være farlig for et foster om du fortsetter.
Mange gravide kjenner at de blir stivere i kroppen, dette kan i første omgang komme av det økte væskevolumet som finnes i kroppen allerede fra første trimester. Å få beveget seg litt daglig kan hjelpe godt mot denne stivheten, 20-30 minutter vil for mange være nok. Det er anbefalingene fra WHO og Norske myndigheter. Har du hardt fysisk arbeid kan dette også telle som trening.  Den andre årsaken til stivhet er at muskler og sener er litt mindre elastiske når man er gravid, det er graviditetshormonene som gjør dette.

Kontraindikasjoner på trening

Hjerteproblemer
Lungeproblemer
Svakheter ved cervix
Fare for fortidlig fødsel
Blødninger 
Forliggende morkake etter uke 26, (placenta praevia)
Truende for tidlg fødsel
Vannavgang
Preeklampsi
Høyt blodtrykk
 

Sportstyper

Ellers er det greit med trening i de fleste former. Sporter det advares mot er kampsport der du kan få nærkontakt mot livmoren og babyen. Sport som kan inkludere fall, og der man kan få harde slag mot magen. Og aktiviteter der du må holde pusten over lenger tid. Svømming er ok, men ikke undervannsrugby.
Dykking er ikke anbefalt da fosteret ikke greier å trykkutligne slik mor gjør, allerede på en meters dyp øker trykket.
Tindebestigninger på over 2500 meter kan føre til dårligere 02 metning hos mor og da også dårligere surstofftilførsel for babyen. Kvinner som bor høyt oppe i fjellene, 2500 m har økt fare for abort i forhold til om man bor i lavlandet. 
Ridning er greit hvis du rir på en hest som du har kontroll over. Men det er ikke anbefalt å begynne med det eller andre sporter der du kan bli skadet når du er gravid. Mange av de som har hest selv rapporterer imidlertid at det kan virke som om heste merker at du er gravid og tar det mer med ro. Det kan nok uansett være greit å avpasse farten. Her kan du lese en artikkel på nettstedet Hest.no der det står om ridning og graviditet.

Er du vant til å trene

Er du vant til å trene en del, så kan du fortsette med det så lenge det kjennes greit ut. Noen opplever å måtte endre litt på treningstype underveis. De som er vant til å jogge kan oppleve et større nedtrykk når presset fra livmoren kommer innenfra i tillegg. Rundt uke 20 kan dette melde seg for noen, og da kan man gå over til rask gange eller sykling isteden, for eksempel.

Noen opplever å få kraftigere kynnere når de trener, men så lenge det gir seg etter ca 20 minutter er det greit.

Skigåing er også fint, noen kan slite hvis de får bekkenløsning, men for andre er det greit. Har du bekkenløsning kan slyngetrening være bra. Det er diagonalgang som kan være smertefullt ved bekkenløsning. Å stå slalom, telemark osv der du ikke får vondt er ok. 

Mange opplever at å svømme kan være deilig etterhvert som kroppen blir tyngre, det å kunne sveve litt fritt er frigjørende. En del steder har også trening for gravide i vann, så sjekk der du bort.

Treningssentere

Det er desverre slik at en del treningssteder har trening for gravide i arbeidstiden, jobber du i en IA bedrift (sjekk med HR ansvarlig) så kan du mange steder få fri til å gå og trene i arbeidstiden. Alternativt kan du gjøre en avtale med arbeidsgiveren din om mulighet for å ta litt tid og trene innimellom. Det er en god investering i å holde seg lenger på jobben når man er gravid og det har både arbeidsgiver og du glede av. 

Husk at en graviditet er en kort periode i livet ditt og at kroppen din jobber hele tiden, ta hensyn til dette og avpass farten til det du har krefter til. Du trenger kreftene dine til å fullføre graviditeten og fødselen.

Faresignaler

Skulle du oppleve noe av disse signalene bør du stoppe treningen og få en vurdering hos legen din før du trener igjen: 

Vaginalblødning
Pusteproblemer før trening
Svimmelhet
Hodepine
Brystsmerter
Svakhet i musklene, plutselig
Hevelse i leggene og smerter (kan være tegn på blodpropp)
Sterke kynnere
Mistanke om fostervannsavgang
Mindre fosterbevegelser

Trening etter fødselen

Når babyen kommer så blir den sjefen de første månedene, du får ikke følge din egen rytme i noen særlig grad. Men så fort du har lyst til å trene igjen etter fødselen, kan du gjøre det. Det eneste du skal være forsiktig med er å trene de rette magemusklene før det har gått 12 uker etter fødselen. 

Å gå 30 min hver dag er anbefalt av Helsenorge, og ut med vognen og nurket teller det også:)

Kilder: 

NRK.no har en flott artikkel med bilder og øvelser for deg som er gravid

Helsenorge.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}