Feber hos små og store barn

Feber hos små og store barn
Det er mange virus og bakterier som barnet møter for første gang. Før fødselen og gjennom morsmelken overfører mor antistoffer til barnet. Disse beskyttelsesstoffene verner babyen en del. Men sykdom med feber vil barnet ditt få før eller siden.
Av Barnelege Jon Steen-Johnsen

Er det farlig?

I de aller fleste tilfelle skyldes feber en infeksjon. Feber er ikke farlig i seg selv, slik mange tror! Det er faktisk en del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Flere av forsvarskreftene i kroppen jobber bedre når temperaturen er øket. Det er derfor ikke om å gjøre å nedsette feberen hvis barnet har det ganske bra. Mange barn virker rimelig kjekke selv om de har temperatur høyere enn 39 grader Celcius.

 

Hva er feber?

Kroppens temperatur er "termostatregulert". Den svinger gjerne mellom 36 og 37,8 grader og er høyest om kvelden. Temperatur over 38 grader kaller vi feber. Det er ikke alltid lett å kjenne om barnet ditt har feber, selv om du kan "lukte det" i nakken. Det er derfor lurt å måle når du er i tvil. Hvis det blir behov for å kontakte lege, er det greit at du vet hvor lenge og hvor høy feber barnet ditt har hatt.

Det er viktig å ha temperatur-måler i alle hjem. Digital-termometre får du kjøpt på apoteket. Temperatur kan måles under armen, under tunga eller  helst i endetarmen. Øretermometer gir usikre resultater.

De første levemånedene kan barna være syke uten feber. Både da og siden er det almentilstanden til ungen som er det avgjørende for hva du skal foreta deg. Du merker gjerne at barnet er sykt og varmt.

De vanligste årsakene er halsesyke, forkjølelse og øreverk, sjeldnere skyldes feberen urinveisinfeksjoner og alvorlige sykdommer. Det er viktig å ikke ha for mye klær på ungen. Rikelig drikke er lurt. Bruk av febernedsettende medisin er ikke nødvendig uten at barnet er plaget (skrikende, lei seg, klager over vondt). Febernedsettende medisin virker også smertestillende.

Den aktuelle medisin er paracetamol som kan gis som  mikstur, tablett, smeltetablett, stikkpille eller som tabletter til å løse opp. Hvordan de brukes til barnet får du vite fra brosjyren "Gode råd - når barnet ditt har feber"

En bra måte å nedsette temperturen på er å kle av barnet og fukte huden med en myk klut med lunkent vann ("Sponging"). Fordampningen gjør da at kroppstemperaturen synker.

 

Når skal lege kontaktes? Det er ikke nødvendig å dra til legevakten bare barn får feber. De fleste infeksjons-sykdommer er selv-begrensende, kroppen ordner selv opp.

Overvåkningen av barnet er imidlertid viktig, du må følge med på almentilstand og trivsel. Lege bør kontaktes hvis du er i tvil, ellers er brukbare retningslinjer slik:

SØK LEGE hvis

  • Barnet virker annerledes, ikke har naturlig kontakt med deg, du synes det er dårlig almentilstand.
  • Barn under 3 måneder med høy feber Feber > 39 grader
  • Feber over 39 grader i mere enn 2 dager (første leveår), eller 3 dager (eldre barn)
  • Barn med feberkramper
Publisert Torsdag 21. juli, 2016
 

Les mer om:

barn 2-6helse
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}