Er jeg gravid? Dette skjer med kroppen.

Er jeg gravid?  Dette skjer med kroppen.
Foto: Scanstockphoto.com
Det skjer en rekke endringer i kroppen når du er gravid. Noen merker du mer enn andre. Det vil også være forskjell fra det ene svangerskapet til det andre hos samme kvinne og fra kvinne til kvinne.
Av Jordmor Siri

Hvorfor det er slik er det vanskelig å svare på, men nesten alle endringene i kroppen skjer på grunn av hormonelle endringer. Det er ingen sykdom å være gravid, men det er jaggu en påkjenning både fysisk og psykisk.

Graviditetstest
Får du kjøpt på alle apotek i hele landet eller på nett.
Les mer om graviditetstester søker du på ordet "graviditetstest" her inne får du opp mer enn 70 svar fra meg og de andre jordmødrene. 

Les også "Graviditetstegn - full oversikt".

10 ting du kanskje ikke visste om gravide

Gravide bør trene 30 minutter om dagen, men det er noen unntak...

Økt utflod
Det er normalt med økt utflod når man er gravid, og det vil være varierende gjennom hele graviditeten. For noen er dette et tidlig symptom på at de er gravide. Det skjer fordi slimhinnene i skjeden bygger seg opp for å gi plass til babyen når den skal fødes. 

Utfloden er i denne sammenhengen celler som avstøtes i byggefasen. Noen har også økt utflod pga sopp og andre infeksjoner, men så lenge det ikke lukter ille, fargen er grønn eller brunlig, så er det normalt. Er du i tvil snakker du med legen eller jordmoren din om det på neste kontroll.

Livmoren vokser også for å ha plass til babyen, fostervann og morkake.

Fantastisk 3 minutters video fra befruktning til fødsel.

Bli medlem og få gratis og automatisk nedtelling til fødsel her på altformamma.no.

Les egen artikkel om utflod

Se tidligere spørsmål og svar om utflod

Økt pigmentering
De fleste gravide blir lettere brune fordi de har en økt pigmentering i huden. Dette kommer av den økte produksjonen av hormonene østrogen og MSH (melanocytt-stimulerende hormon).
Området rundt brystvortene og brystvortene i seg selv blir brunere. Et graviditets tegn er også at stripen som går fra kjønnshårsfestet og opp mot navlen blir brun. Noen får også flekker i ansiktet eller på hendene. Disse er også hormonelt betinget. Dette blekner hos de aller fleste etter fødselen, men for noen kan det faktisk ta opptil et par år. Det beste er derfor at du bruker høy solfaktor og om flekkene i ansiktet eller på hende blir veldig kraftige, så bør du holde deg unna solen som best du kan.

Noe du lurer på?  Bli med på ekspertsvar hver dag her på AltforMamma.no.  Du kan legge inn spørsmål 12 timer før, følg link på nedtellingen for å stille spørsmål.  Ellers er det hyggelig om du blir med på å få fart på forumene våre!

Hår
Ikke alle får endringer i håret, men noen går fra krøller til flatt hår, mens andre igjen kan få krøller av å være gravide. Felles for de aller fleste er at man blir mørkere i håret for hvert barn. Mange mister også ganske mye hår, kanskje spesielt mens man ammer. Det er lite å gjøre med dette, trøsten er at det kommer tilbake i løpet av året etter at du har sluttet å amme. Det finnes også nå både piller og kurer som man kan prøve dersom du har mistet mye hår. 

Huden
Mange blir utover i graviditeten ganske varme, det oppleves som om man er mye varmere enn normalt, noe man faktisk også er. Barbente gravide innendørs om vinteren er ikke noe sjeldent syn! Svetteproduksjonen øker også på grunn av dette.
Talgproduksjonen i huden øker også når man blir varmere, og noen opplever at de får kviser og uren hud, mens andre igjen blir så gode å myke i huden som de aldri før har vært.
Dette retter seg opp som regel så fort man blir kaldere i kroppen igjen. For noen fortsetter det også mens de ammer og frem til kroppen kommer tilbake til ”gammelt gjenge”.

Jern
Jern er nødvendig for dannelsen av de røde blodlegemene i kroppen. De har til oppgave å blant annet frakte surstoff fra lungene og ut i kroppen og også over til babyen via morkaken.
Jernet måles som Hb i blodet. Det er en prøve som du får raskt svar på mens serumferritinet tar det litt lenger tid å få svar på. Det er vanlig å ta begge disse prøvene på den første kontrollen hos jordmor eller lege.
Jernlagrene måles som serumferritin som det også heter er de depotene vi har i kroppen og som skiller ut jern til blodlegemene.

Spørsmål og svar om jernmangel her.


C-vitaminer er med på å øke opptaket av jern i kroppen. Med et variert kosthold skulle det normalt være nok til å vedlikeholde jerninnholdet i blodet. Det er normalt at både hb og serumferritin synker mot midten av graviditeten for så å stige igjen mot slutten. Dette har igjen sammenheng med at blodvolumet ditt øker når du er gravid. Som gravid har du omtrent 40% mer blodvolum.
Det er diskutert hvor store lagre som er normalt å ha og om man skal ta jern for å forebygge. Men serumferritinen S-Fe bør ligge på over 20 mikrogram pr liter.

Les også "Graviditetstegn - full oversikt".

Lungene til mor
Det skjer endringer allerede med en gang man har blitt gravid, faktisk en reduksjon på 30% i lungekapasiteten, men det er kanskje mest mot slutten av graviditeten at man føler seg veldig tungpusten. Mot slutten har det i tillegg til de rent hormonelle endrigene hos mor også med å gjøre at babyen og livmoren rett og slett presser oppover slik at man ikke får trukket pusten like godt fordi plassen er mindre.

Gravide damer puster dypere enn ikke gravide, så selv om man ikke puster oftere får man tilført kroppen mer surstoff (oksygen).

Hjertet jobber hardere
I tillegg har gravide mer blod, så mye som en hel liter, og derfor flere røde blodlegemer som kan ta opp mer oksygen. På grunn av det økte blodvolumet pumper hjertet ditt både fortere og hardere enn ellers, når du er gravid. 

Hemoroider 
En del gravide får hemoroider. Dette er også hormonenes skyld, sånn i hovedsak, men det har også med det økte presset å gjøre mot endetarmen, livmoren og dens vekt utgjør ca 7 kilo mot slutten av graviditeten. 

Bekkenplager
En del gravide sliter med smerter i rygg og bekken, det kan skyldes både låsninger og hormonelle påvirkninger. 

Noe du lurer på? Bli med på ekspertsvar hver dag her på www.AltforMamma.no. Du kan legge inn spørsmål 12 timer før, følg link på nedtellingen for å stille spørsmål. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}