Oksytocin -i alle livets faser

Oksytocin -i alle livets faser
Oksytocin er et helt utrolig hormon som har utallige funksjoner. Fordi det fungerer som limet i et forhold heter det også kjærlighetens hormon.
Av Jordmor Siri

Oksytocin har to hovedfunksjoner

Oksytocin er egentlig et peptid, som består av 9 aminiosyrer. Det produseres i hypothalamus og lagres i hypofysen. Det frigjøres fra hypofysen når det er behov for det. Når det frigjøres fra hypothalmus brukes det til følelser, mens når det frigjøres fra hypofysen vil det være den glatte (ikke viljestyrte) muskulaturen som "bruker" oksytocin. 

Oksytocin frigjøres både hos kvinner og menn, voksne og barn,  ved berøring. Begge parter vil føle mer velvære. Det gjør også at man stoler mer på folk og man kan bli mer generøs, viser nyere forskning fra Norge. 

En klem bør vare i 20 sekunder, minst, da frigjør dere oksytocin og blir lykkeligere, viser nyere forskning. 

Oksytocin motvirker stress hos både voksne og barn. Oksytocin gjør at hjerterytmen går ned og man blir mer avslappet. Blodtrykket senkes og det er bra for hjertet. 

Sex
Oksytocin gjør også at man blir mer glad i hverandre og føler en tilknytning til dem man elsker med. Derfor er det essensielt for et forhold at man holder jevnlig kontakt fysisk, ellers forsvinner følelsen av at man hører sammen og er glad i hverandre. Man kan si at i forhold som er dårlige så vil det få en forsterkende effekt når man ikke er fysisk sammen fordi man da ikke får utskilt oksytocin og ikke holder gløden ved like. Likeledes kan man oppleve at forhold der sexen er god ikke nødvendigvis gjør at man passer godt sammen, selv om man opplever en form for tilhørighet. 

Oksytocin som hormon

Ved orgasme hos kvinner og menn er det oxytocin som gjør at prostata hos menn og livmoren hos kvinner trekker seg sammen. Hos menn kan oksytocin øke antallet sædceller og det påvirker også reisningen i penis. 

Fødsel

Under fødselen er det oksytocin som gjør at livmoren trekker seg sammen og som derigjennom nærmest skyver barnet ut. Livmoren krymper også i den delen som ligger bak babyen, slik at det ikke er noen retur på noe vis. 

Hvis man har dårlige rier, så er det oksytocin som blir tilført som drypp for å øke riene. Om livmoren trekker seg dårlig sammen etter fødselen er det også oksytocin som gis som medisin for å sikre at livmoren trekker seg sammen og blødningen fra livmoren stopper. 

Amming

Oksytocin gjør at melkekjertlene slipper melken ned og at den kommer ut gjennom melkegangene. Adrenalin kan hemme oksytocin, så hvis du er veldig stresset kan det gjøre det litt vanskeligere å amme. Da gjelder det å puste tungt og godt helt ned i magen og finne roen og prøve igjen.

Her kan du lese mer om oksytocin: 

TED.com om hvordan Oksytocin også virker tillitsskapende, se innslaget på TED 

PubMed kan du lese mer om eksperimenter som er gjort med oksytocin og litt om forskningen på oksytocin gjennom historien. Dette er et hormon som stadig får større anerkjennelse fordi det påvirker oss på så mange måter.

Siste nytt på Oksytocinfronten er at man nå skal gi det i pille eller som injeksjoner med folk som sliter med angst. Les mer om det her på prevention.com

Man gjør også forskning i forhold til voldsforbrytere om de kan bli mindre voldelige av å få tilskudd av oksytocin, men der foreligger det ikke klare svar ennå. 

Kilde: Wikipedia 

Forskning.no

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}