Prøver du å bli gravid? Ha sex annenhver dag

Prøver du å bli gravid?  Ha sex annenhver dag
Illustrasjon:Scanstockphoto.com
En eggcelle lever i 24 timer, mens en sædcelle kan leve i inntil 96 timer. Ha derfor sex annenhver dag fra ca dag 9 etter første dag av siste mens og i 10 dager fremover. Eller tilpass om du har en uvanlig sykluslengde.
Av Jordmor Siri

Det vanskelige er å treffe riktig når det gjelder eggcellen. De fleste som prøver å bli gravide blir det i løpet av det første året, såpass mange som 90%, men tar det lenger tid enn dette bør du ta kontakt med legen din og starte en utredning av både deg og makkeren din.

Se spørsmål og svar om eggløsning her.

Diskuter med andre som prøver å bli gravid her.

Har du en uregelmessig syklus, så må du telle fra første mulige dag du kan bli gravid, og helgardere frem til siste mulige dag. Man vet med sikkerhet at mensen kommer 14 dager etter eggløsning, det er ikke sikkert at eggløsningen kommer 14 dager etter mensen, som man trodde tidligere.

Har du en syklus på feks 40 dager, så tar du 40 minus 14 dager= 26 dager, det vil si at du kan ha eggløsning den 26 dagen etter første dag av siste mens neste gang. Men har du hatt feks 27 dager mellom en av mensene en gang i løpet av det siste året, så må du også ta høyde for det, og begynne å prøve i dagene før dag 13. (27-14=13. dag). Så om du har en slik syklusforskjell, så bør du begynne å ha samleie fra dag 11 etter første dag av siste mens til dag 27 i denne syklusen.

Har man hold på lenge og blitt litt sliten av prøvingen, så holder det bra å ha samleie hver annen dag. Dette fordi en sædcelle med god futt og fart lever i inntil 96 timer, mens eggcellen lever kun i 24 timer.

Se spørsmål og svar om eggløsning her.

Når ta en graviditetstest?

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}